„Premjeriti sve pakete droge koja se čuva u depou Višeg suda“

U depou Višeg suda čuva se mnogo toga, od spisa predmeta do raznih vrsta oružja. Međutim, tu su i ogromne količine droge. Da li je i to bilo interesantno osobama koje su prokopavale tunel, za sada se ne zna. Iz Višeg suda kažu da je posebno obezbijeđen kokain koji potiče iz dva predmeta, te da su više puta ukazivali na potrebu prelaska na sistem uzorkovanja umjesto čuvanja kompletne količine droge, piše Portal RTCG.

Nezvanim gostima Višeg suda nije moglo biti da se raskomote. Tijesno u tunelu – tijesno u depou.

„Ja ću vas posjetiti da je i predsjednik Višeg suda u Podgorici negdje tokom juna ili jula obavijestio javnost da se u deopu Višeg suda u Podgorici nalazi devet tona opojne droge“, kazao je za TVCG advokat Stefan Jovanović. 

Iz ugla mafije – jednom riječju primamljivo. Zato je pitanje da li su provalnici pokušavali da iznesu određenu količinu droge. U depou Višeg suda je između ostalog, kokain zaplijenjen u Zeti ali i onaj koji je pronađen u magacinu Volija.

„Naglašavam da se ova opojna droga iz ta dva predmeta čuva na posebnom mjestu sa posebnim mjerama tehničke i fizičke zaštite. U posljednjim dešavanjima nije došlo do opasnosti za oduzimanje iste“, kazala je Marija Raković, savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici.

Jovanović ističe da „ne samo da treba da se ta opojna droga ponovo izmjeri nego svaki paket bi trebalo otvoriti i provjeriti da li se ta opojna droga nalazi na istom mjestu“.

„Radi se dakle o nečemu što na crnom tržištu vrijedi desetine i desetine miliona eura i možda je to pravi razlog prokopavanja tunela do suda“, navodi Jovanović. 

Advokat Damir Lekić ističe da se tamo nelaze prostorije za čuvanje određenih privremeno oduzetih predmeta, prostorije za zadržavnanje, neki kafe bar.

„Vjerujte nekad se desi da možete sići dolje da vas niko ne vidi“, ističe Lekić. 

A tamo dolje je krajnje odredište narkotika kojih se dokopaju nadležni. Da se nešto mora mijenjati jasno je iz više razloga.

„Ovo je ušlo je u predlog Zakona o izmjenama i dopunama ZKP i očekujemo da u kratkom roku ovaj zakon bude na glasanju u parlamentu i nadamo se da će se konačno poslije ovih događaja ubrzati postupak obezbjeđenja posebnog mjesta za skladištenje“, kazala je Raković. 

Do tada, već ogromnim količinama droge, možda se pridruži i pola tone skanka koliko je zaplijenjeno prije nekoliko dana.

„Vi kada uđete u te prostorije ja slobodno mogu da kažem da od tih mirisa i toga vjerovatno i ti ljudi mogu tamo konzumirati samo jer je miris toliko izntezivan i jak da je to u nekim trenucima i nekim prostorijama prosto neizdrživo“, navodi Lekić. 

Pa, pravo je čudo kako provalnici nijesu nasmijani izlazili iz depoa – u kojem droga ostaje sve dok presude ne postanu pravosnažne. A imajući u vidu trajanje nekih postupaka, kriminalci su imali vremena i za neku svoju verziju budoša.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA