Predmet protiv tužiteljke Mitrović: Utvrđuju utaju poreza i iznos neplaćenog PDV-a

Specijalno državno tužilaštvo je u predmetu protiv specijalnog tužioca Lidije Mitrović izdalo nalog za finansijsko vještačenje kako bi se utvrdilo kolika je zaista bila utaja poreza i iznos neplaćenog PDV-a u slučaju „Klap“. Mitrović se sumnjiči da je, postupajući u predmetu „Klap“, počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Ona je nedavno saslušana u SDT-u, kada je negirala krivicu.

Na teret joj je stavljeno da je primijenila institut odloženog gonjenja za četiri fizička lica i jedno pravno lice i tako im omogućila da prođu bez krivičnog gonjenja. Istragu u ovom predmetu vodi specijalni tužilac Miloš Šoškić.

Navodno, Mitrović je postupajući u predmetu „Klap“napravila korist za četiri fizička lica i jedno pravno lice tako što je primijenila institut odloženog gonjenja, odnosno što je nakon uplate poreza državi odbacila krivične prijave.

Aktivnosti u predmetu „Klap“ sprovođene su u više akcija. Slobode je lišeno na desetine osumnjičenih koji se terete da su utajom poreza državu oštetili za nekoliko miliona eura. Samo u julu 2019. godine procesuirano je 14 osumnjičenih za utaju preko četiri miliona eura. Tada je Specijalno državno tužilaštvo organizovalo konferenciju za medije, na kojoj je govorila i sada osumnjičena tužiteljka.

U toj akciji Bojan Petričević, jedan od vlasnika firmi „A Cop“ i „PS gradnja“, i Saša Jokić, vlasnik preduzeća „Viner Co“, označeni su kao navodni organizatori četrnaestočlane kriminalne grupe. Mitrović je tada saopštila da je prikupljanje dokumentacije od Poreske uprave, banaka i pravnih lica rezultiralo proširenjem istrage na nova lica i na već postojeća lica za nova krivična djela.

Naredba o proširenju istrage odnosila se na 14 fizičkih i devet pravnih lica.

– Postoji osnovana sumnja da su ova fizička i pravna lica izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, krivično djelo prevare u službi, prevare putem pomaganja, utaje poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca – kazala je tada Mitrović.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA