Potvrđena optužnica protiv Saše Čađenovića

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv Saše Čađenovića, saznaje nezvanično TVCG.

Podsjetimo, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo je u junu  Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Čađenoviću se, kako su tada kazali iz SDT-a, stavlja na teret da je od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije „Kavački klan”.

“Sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije”, naveli su tada iz SDT-a.

Navodi se da je Čađenović imao zadatak da onemogućava da članovi kriminalne grupe budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela.

Kako se dodaje, bivši specijali tužilac je imao zadatak da u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima kriminalne organizacije koji su uhapšeni odredi pritvor.

“I da iz spisa uklanja izvještaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”, ističe se u ranijem saopštenju SDT-a.

Iz SDT-a su ranije rekli da se Čađenoviću stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojednih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist.

Iz tog tužilaštva su podsjetili da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinosti.

“I da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i načelo sudske nezavisnosti”, navodi se u predlogu optužnice.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA