Potresna ispovijest mladića kome su u požaru nastradali braća i snaha: Čuli smo eksploziju, vatra je buknula i nije im bilo spasa

Braća Medija (32) i Besart (24) Keljemendi i godinu mlađa nevjenčana supruga mlađeg od dvojice braće Iljirijana Avduljaj nastradali su u stravičnom požaru koji je u noći između petka i subote buknuo u njihovoj baraci u nikšićkom naselju „Budo Tomović“. Istraga će utvrditi kako je došlo do tragedije u kojoj si izgubljena tri mlada života, a tijela nastradalih poslata su na obdukciju. Policija je obavila uviđaj na licu mjesta u prisustvu tužioca Ane Kalezić. Izuzeti su odgovarajući tragovi sa lica mjesta, koji su poslati na vještačenje, i uzete izjave od više osoba koja žive u blizini, kao i od rodbine stradalih.

Burim Keljemendi, koji je u ovoj tragediji izgubio dva rođena brata i snahu, kaže da mu nije jasno kako je do požara došlo. Novinarima je ispričao da su članovi njegove porodice bili zaključani u sobi u kojoj je izbio požar, zbog čega nisu uspjeli da im odmah priteknu u pomoć.

„Ne znam šta se desilo, bio sam u svojoj kući sa suprugom. Cijeli dan smo porodično slavili Bajram. Oko 00.05 samo sam čuo kratku, malu eksploziju. Kad sam izašao, već je bio veliki požar. Pokušavao sam sa suprugom da pomognem, lomio sam neki stiropor kako bih ušao u kuću, ali nisam mogao ništa uraditi… Stigao sam kasno. I hodnik i soba u kojoj su se njih troje nalazili bili su zaključani i nisam mogao da uđem. Nije im bilo spasa… Tek kada su došli vatrogasci, izvukao sam napolje tijelo mlađeg brata. Tijela starijeg brata i snahe bila su takva da se nisu mogli ni prepoznati. Mislio sam da su mi samo braća bila u kući, nisam znao da je i snaha bila s njima“, kazao je Keljemendi.

Njegov brat Besart i snaha imaju zajedničko potomstvo, ali i djecu iz prethodnih brakova.

„Snaha je s prvim mužem imala četvoro djece, a brat sa prvom ženom dvoje djece“, rekao je Keljemendi.

Vatrogasac Bojan Bijelović kazao je za „Dan“ da su na licu mjesta zatekli požar u razbuktaloj fazi i da su uspjeli da spriječe njegovo širenje na okolne objekte.

„Sinoć u ponoć primili smo dojavu od dežurne ekipe policije da je došlo do požara u stambenom objektu. Odmah smo izašli na teren s tri vozila i deset vatrogasaca. Na lice mjesta smo došli u pet minuta poslije ponoći i zatekli požar na stambenom objektu u razbuktaloj fazi. Od komšija smo saznali da postoji mogućnost da su unutra dva lica. Počeli smo s akcijom pretrage i najprije smo našli dva lica koja su bila u veoma lošem stanju i još su davala znake života. Nažalost, ubrzo su preminuli. U 12.22 požar smo likvidirali i našli jedno lice u ugljenisanom stanju“, saopštio je Bijelović.

Komšinica nastradalih Milenka Srdanović ispričala je da je njen suprug pokušao da pomogne u gašenju požara, ali bezupješno.

„Moj suprug Momir je oko ponoći čuo da je nešto puklo. Izletio je napolje i rekao da gori baraka, a ja sam skočila i izašla van. Imamo šaht u dvorištu i moj muž je odmah uzeo veliki šlauf i počeo da gasi vatru preko ograde. Nakon toga su došli rodbina i sunarodnici stradalih. Oni su vrištali, lupali na vrata, ali nisu ništa mogli da urade dok nisu došli vatrogasci“, ispričala je vidno potresena Milenka.

U naselje u kom je došlo do tragedije ubrzo je došao i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

On je istakao da je u pitanju velika tragedija za grad. Naglasio je i da će, u saradnji sa Komunalnim preduzećem, Opština pokriti troškove sahrane, a da će zajedno sa Centrom za socijalni rad i nevladinim sektorom naći način da pomognu trinaestogodišnjem sinu jednog od stradale braće.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević, koji tokom tragičnog događaja nije bio u Nikšiću, izrazio je saučešće porodicama stradalih i obećao pomoć.

Prošle godine izgorela porodična baraka

Naselje „Budo Tomović“ jedno je od socijalno najugroženijih naselja u gradu pod Trebjesom, a većina žitelja su pripadnici romske i egipćanske populacije. Zbog ekstremno loših uslova za život, u tom naselju se česte havarije i požari na objektima. Prošle godine je u požaru izgorela porodična baraka, ali, srećom, tada niko nije stradao. Sanaciju objekta odradili su predstavnci MZ Humci uz pomoć donacija nikšićke firme „Vector Security“.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA