Popovići nisu došli: Suđenje grupi okupljenoj oko Vesne i Miloša Medenice u četvrtak odloženo, pokušaće danas…

Početak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima, odloženo je za danas pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sutkinja Nada Rabrenović.

Razlog jučerašnjeg odlaganja suđenja je nedolazak optuženih Marka i Bojana Popovića.

Rabrenovićeva je navela da je Bojan primio sudski poziv za glavni pretres, a zatim je izdala naredbu za njegovo prinudno dovođenje.

Dodala je da Marku Popoviću nije uručen poziv.

Njihov branilac, advokat Damir Lekić, kazao je da oni imaju porodičnih problema i da će sudu o tome dostaviti dokaze.

Rekao je da nemaju namjeru da opstruiraju suđenje i izvinio se sudu.

”Još iz perioda kontrole optužnice postoji problem dostave sudskog poziva. Sudija me obavezala, iako nema pravo da ja preuzmem radnje i mjere da ih obezbijedim za ročište 5. maja. Pokušaću da ispoštujem nalog suda i da ih kontaktiram, da vidim gdje se nalaze i da li će se pojaviti sjutra na ročištu. Da bi neko pristupio na ročište, mora da bude uredno pozvan i da mu se uruči poziv, s tim što između poziva i održavanja glavnog pretresa mora da prođe minimum osam dana, što ovdje ne bi bio slučaj. I to zavisi samo od dobre volje tih lica koja se pozivaju”, izjavio je advokat Lekić.

Sutkinja Rabrenović juče je na ročištu rekla da je odbrana predala zahtjev za razdvajanje sudskog postupka u odnosu na okrivljenog Gorana Jovanovića.

Dodala je da je taj predlog poslala vijeću Višeg suda da odluči, s tim da još odluka nije donijeta.

Kazala je da je branilac okrivljene Milice Vlahović Milosavljević, advokat Nikola Martinović sudu takođe dostavio predlog za razdvajanje postupka, ali on nije poslat vijeću na odlučivanje.

Martinović je novinarima nakon odloženog ročišta pojasnio zbog čega je taj predlog opravdan: “Odbrana Milice Vlahović Milosavljević podnijela je predlog ovom vijeću da se postupak protiv nje razdvoji i da se u posebnom postupku sudi po optužnici. Ovo iz razloga što ona nema nikakve veze sa bilo kime od ostalih okrivljenih. Takav predlog smo podnijeli zato što se u toj optužnici podnose samo tri dokaza, o sudskom spisu i taj postupak bukvalno može da se završi za dvije glavne rasprave. Ubijeđeni smo da u optužnici nema nijednog dokaza koji bi mogao zasnivati krivicu Milice Vlahović Milosavljević, tražili smo odlaganje kako bi se brzo odlučilo o tom optužnom aktu, i kako bi se utvrdilo pravosnažnom presudom da ona nije izvršila krivično djelo koje joj se stavlja na teret. Dosadašnja praksa sudova u Crnoj Gori ne poznaje primjer kakav je primjer Milice Vlahović Milosavljević – da joj se stavlja na teret da je izvršila krivično djelo tako što je donijela zakonitu odluku. Želim javnosti Crne Gore da saopštim da se njoj na teret stavlja ne da je izvršila donošenje nezakonite odluke, već da je izvršila krivično djelo donošenjem zakonite odluke koju su svi instanciono viši sudski organi, vijeće iznad nje, potvrdili da je zakonito. Po mom mišljenju, optužnica je apsurdna jer ne možete biti krivi za donošenje odluke koja je zakonita i koja je prošla odluku drugostepenog organa”.

Sutkinja je na ročištu rekla da je Specijalno državno tužilaštvo predložilo spajanje još jednog postupka sa ovim, u kojem je optužen Miloš Medenica i ostali okrivljeni, a radi se o krijumčarenju cigareta. U tom postupku okrivljeni je Vojin Perunović.

Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Podgorici, kojim je produžen pritvor tom okrivljenom zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

U spisima se navodi da postoji osnovana sumnja da je u drugoj polovini 2019. godine, na teritoriji Crne Gore zajedno sa J. M. i Božidarom D. postao pripadnik kriminalne organizacije.

Dodaje se da je imao nalog da obezbjeđuje kamione za šverc cigareta, na koja će se u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar iz skladišta izvršiti ukrcaj neocarinjene akcizne robe – cigareta. Osnovana sumnja proizilazi i iz nalaza i mišljenja vještaka ekonomsko finansijske struke, koji je našao da prema stanju u magacinu, posebno za sporne kontejnere da je prokrijumčareno cigareta koliko nedostaje u magacinu i da ukupne dažbine koje su morale biti plaćene na predmetne cigarete iznose 2.736.715,89 eura.

Begović: Saglasan sam da bude TV prenosa suđenja

Advokat Zdravko Begović, branilac Vesne Medenice, izjavio je da je saglasan da se omogući TV prenos suđenja, dodajući da je Vrhovni sud ipak drugačije odlučio.

”Prije mjesec, mediji su pitali odbranu Vesne Medenice šta misli o tome da se ovo suđenje javno emituje putem televizijskog prenosa. Mi smo bili potpuno saglasni i nismo imali nikakav problem sa tim. Međutim, odluka Vrhovnog suda je takva. Razlog zbog kojih su oni odbili predlog za direktan TV prenos ovog suđenja, vjerovatno su njima poznati. U svakom slučaju, mi nismo imali ništa protiv toga da se ovaj glavni pretres prenosi putem televizijskih kamera”, izjavio je Begović novinarima.

Izvor: Vijesti

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA