Policija prošle godine na području Nikšića zaplijenila 200 kilograma marihuane, u ovoj 120

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić tokom prošle godine na području Nikšića zaplijenili su 201 kilogram i 500 grama opojnih sredstava. To je u emisiji „Naše jutro“ Televizije Nikšić kazao rukovodilac  kriminalističke policije Nikšić Radovan Radulović.

„Dominira opojna droga marihuana koja je zaplijenjena u količini od 200 kilograma, zatim su zaplijenjene i sintetičke vrste opojnih sredstava amfetamin i metanfetamin, zatim i kokain i neznatna količina opojne droge heroin“, istakao je Radulović.

Krivična djela iz oblasti droga jedan su od ključnih prioriteta Uprave policije Odjeljenja bezbjednosti Nikšić.

„Podnijeli smo 15 krivičnih prijava protiv 18 lica zbog osnova sumnje da su ta lica počinila krivično djelo iz člana 300 Krivičnog zakonika Crne Gore neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih drog, a takođe smo podnijeli i 84 prekršajne prijave iz oblasti Zakona o sprečavanju zloupotreba opojnih drogazbog posjedovanja opojnih sredstava“, kazao je Radulović.

Policija u Nikšiću i u ovoj godini imala je veću količinu zaplijenjene droge. Prije dva dana na Graničnom prelazu Vraćenovići u saradnji sa Graničnom policijom i Upravom carina zaplijenili su oko 120 kilograma marihuane. Radulović je rekao da su u januaru ove godine podnijeli dvije krivične prijave zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a u domenu ulične prodaje narkotika.

Stopa kriminaliteta na području  Nikšića tokom prošle godine, a u odnosu na 2022. smanjena je za oko 14 procenata. Tokom 2022. godine na nivou Odjeljenja bezbjednosti Nikšić registrovano je 586 krivičnih djela, a prošle 505.

„Na osnovu statističkih pokazatelja, preventivnih i represivnih aktivnosti koje preduzimaju službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, policijsko-tužilačkih aktivnosti i sprovedenih sudskih postupaka analizom je utvrđeno da stanje bezbjednosti u Nikšiću možemo ocijeniti kao veoma stabilno i povoljno“, rekao je  Radulović.

U 2023. godini u Nikšiću je  jedno krivično djelo teško ubistvo, jedno krivično djelo ubistvo i tri krivična djela ubistvo u pokušaju.

„Sva ova krivična djela sa najvećom društvenom opasnošću su u rekordnom roku rasvjetljena i procesuirana i izvršioci su lišeni slobode i predati nadležnim tužilaštvima na dalju nadležnost“, kazao je Radulović.

U prošloj godini službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić uhapsili su deset izvršilaca krivičnih djela iz oblasti požara, eksplozija i havarija i podmetanja eksplozivnih naprava.

Tokom 2023. godine na području Nikšića registrovali su tri razbojništva što je za 31 odsto manje nego u 2022. Uhapšena su 43 lica zbg sumnje da u počinili krivična djela krađa i teška krađa. Nikšićka policija lani je oduzela 13 vozila. Od ukupno evidentiranih krivičnih djela tokom prošle godine oko 130 ih su počinila NN lica, a policija je rasvijetlila čak 70 odsto.

Zbog nasilja u porodici procesuirano 45 lica od čega sedam žena

Radulović je istakao da je prošle godine zabilježen minimalan pad stope kriminaliteta po pitanju krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici i maloljetničke delikvencije.

„Na teritoriji našeg grada registrovali smo tokom prošle godine 45 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, gdje dominira krivično djelo iz člana 220 nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici gdje smo procesuirali 38 lica muškog pola i sedam lica ženskog pola. Kada su u pitanju prekršaji iz oblasti nasilja u porodici i porodičnoj zajednici imali smo registrovanih 276 prekršaja gdje smo procesuirali 250 lica od toga 180 muškog, a 70 ženskog pola“, rekao je Radulović.

U saobraćajnim nesrećama stradalo 14 lica

U saobraćajnim nesrećama tokom 2023. godine u Nikšiću je stradalo 14 lica. Radulović kaže da je taj broj za 4 više nego u 2022. godini.

Lani pronađena i oduzeta 84 komada vatrenog oružja, 14 kilograma eksploziva i sedam ručnih bombi

Tokom prošle službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić izvršili su 206 pretresa stanova i drugih prostorija na teritoriji našeg grada.

Radulović je rekao da je ta aktivnost rezultirala pronalaskom oružja u ilegalnom posjedu.

„Pronađen je 81 komad vatrednog oružja od čega 64 komada u ilegalnom posjedu. Pronađeno preko 3.000 komada municije i  oko 14 kilograma eksploziva i sedam ručnih bombi“, rekao je Radulović.

Uporedo sa tim represivnim aktivnostima Uprava policije i dalje realizuje kampanju „Poštuj život, vrati oružje“ u okviru koje su  u 2023. godini u Nikšiću građani vratili 106 komada vatrenog oružja.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents