Policija još uvijek istražuje napad na albanske državljane u Herceg Novom

Crnogorska policija je u okviru istrage o napadu na trojicu albanskih državljana, koji se desio 6. januara, u Zelenici, privela više osoba. Prema saznanjima CdM policija skida kamere sa obližnjih objekata, a sumnja se da je bilo još napadača. Osnovni državni tužilac u Herceg Novom je ovaj napad okarakterisao kao krivično djelo. Motiv napada se još uvijek istražuje.

Iz ODT Herceg Novi su kazali da je saslušano više osoba ali da još nije niko uhapšen.

Klodian Meaj, Azem Dervishi i Doris Kopaçi, državljani Albanije koje je grupa od više osoba brutalno prebila prije dva dana u Herceg Novom, juče su oko 05:30 ujutru otišli u Albaniju. Iz bezbjednosnih razloga, njih trojicu su, na zahtjev albanskih vlasti, pratili policajci iz Crne Gore.

Klodian Meaj je medijima ispričao da su stali zbog problema sa automobilom kada su im prišle muške osobe i, kako je rekao, bez ikakvog razloga ih napale.

“Sišli smo s trajekta i uzeli auto. Išli smo putem bez problema do grada Herceg Novog u Crnoj Gori. Tu smo stali na trenutak jer smo imali problem s autom. Čim smo stali, grupa ljudi je došla i udarila u vozilo u kojem smo bili. Izašli smo napolje jer nismo razumjeli šta se dešava. Oni su nas udarali, fizički maltretirali bez razloga”, naveo je Klodian Meaj.

Tvrdi da nije bilo razloga za ovakvo nasilje prema njima.

“Komunicirali smo vrlo tihim glasom u autu i nije bilo razloga, nikakve provokacije s naše strane. U mom vozilu imam albansku zastavu u ogledalu, to je mala zastava. Ne znam da li je to razlog jer vozilo ima njemačke, a ne albanske registarske oznake”, rekao je.

Crnogorska policija je 6. januara uveče saopštila da su identifikovana tri napdača, te da se sumnja da je do incidenta došlo zbog problema u saobraćaju. Od tada se policija nije zvanično oglašavala.

Isto veče je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i naglasio da su hitnom reakcijom policije identifikovani počinioci napada na albanske državljane u Zelenici.

On je tada kazao da je ovaj događaj, koji je na prvi pogled mogao biti interpretiran kao napad na nacionalnoj osnovi, zapravo bio rezultat incident u saobraćaju.

Istraga je još u toku, a očekuje se i da se zvanično oglase Uprava policije, MUP Crne Gore i nadležno tužilaštvo.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA