Policajci pod lupom zbog postupanja prema Kolašinki

Službenici Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova dostavili su direktoru policije spise radi pokretanja disciplinskog postupka prema dvoje policijskih službenika koji su postupali po prijavi Kolašinke Milice Živković. Ona je policiji prijavila da je napadnuta od strane državljanina Turske Emraha Ulgera, nakon čega je prekršajno kažnjena 50 eura jer se branila. U ovom postupku provjerava se postupanje policajca Ž.D. i njegove koleginice B.I. Oboje se sumnjiče za težu povredu službene dužnosti prilikom preduzimanja radnji u pomenutom predmetu.

Postupanje policije u ovom slučaju inspektori Unutrašnje kontrole provjeravali su prošlog mjeseca. Kako je navedeno u njihovom izvještaju, izvršena je kontrola zakonitosti postupanja policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Kolašin u vezi sa sačinjavanjem prijave za prekršaj, kvalifikacije prekršaja i podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milice Živković iz Kolašina i turskog državljanina Emraha Ulgera. Povod je bila prijava protiv turskog državljanina koju je Živković 4. avgusta podnijela Odjeljenju bezbjednosti Kolašin, vezano za događaj–incident koji se desio u Kolašinu između njih dvoje, piše Dan.

– Na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku kontrole konstatovano je postojanje elemenata disciplinske odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika, usljed čega je izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen v.d. direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskog službenika Ž.D., zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 95 stav 1 tačka 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (neizvršavanje ili nesavjesno ili neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza) i protiv policijske službenice B.I., zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 173 stav 1 tačka 3 Zakona o unutrašnjim poslovima (preduzimanje ili nepreduzimanje radnje kojom se onemogućava ili otežava obavljanje policijskih poslova i izvršavanje službenih zadataka) – zaključak je Unutrašnje kontrole.

Sud za prekršaje izrekao je Živković opomenu i kaznu od 50 eura nakon što je prijavila turskog državljanina za napad. Ona je u prijavi navela da ju je državljanin Turske napao 4. avgusta na Trgu Vukmana Kruščića u Kolašinu. Kako je predočila u prijavi, nakon što ju je uhvatio za bradu, a potom i za intimni dio tijela, ona ga je udarila više puta. Njoj je na teret stavljen prekršaj iz člana 10, stav 2 Zakona o javnom redu i miru. Presudom je odlučeno da Kolašinka mora da plati i sudske troškove, kao i troškove sudskog tumača za turski jezik.

– Opomenu sam dobila jer sam, navodno, prekoračila nužnost u samoodbrani, a to što je on imao namjeru koju je imao nikom ništa. Ja sam kriva što sam se branila – kazala je tada Živković.

Provjeravali i postupanje tužioca

Odluka Suda za prekršaje u slučaju napada na Živković naišla je na brojne osude javnosti. Nakon objavljivanja informacije o tome, vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović zatražila je provjeru postupanja predsjednika Suda za prekršaje u Bijelom Polju Alije Beganovića, koji se izjasnio povodom događaja u Kolašinu, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

– Begović je zatražila detaljan izvještaj o informacijama kojima je državni tužilac raspolagao prilikom donošenja odluke, kako bi se utvrdilo da li je u ovom slučaju donio pravilnu odluku – saopšteno je tada iz VDT-a.

Foto: Printscreen/Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA