Petrović advokatima: Dižete glas za ljudska prava, a ćutali ste na nerazumno trajanje sudskog postupka za ubistvo djeteta

Aktivistkinja i feministkinja ženskog mirovnog pokreta, Aida Petrović, oglasila se danas nakon protesta grupe advokata Advokatske komore Crne Gore povodom odluka nadležnih sudova vezanih za optužnice i pritvore koje se zasnivaju na ” SKY” komunikaciji. Petrović je poručila advokatima da danas dižu glas za ljudska prava svojih klijenata, a da su ćutali na “nerazumno trajanje sudskog postupka od predugih i prebolnih 15 godina za ubistvo đeteta”.

“Danas ste protestovali da bi upozorili na manjkavost korišcenja materijala sa sa SKY ECC aplikacije. Kako mediji javljaju danas ste upozorili i na neprihvatljivo dugo trajanje nekih pritvora vaših klijenata i izrazili zabrinutost da li će se i jedno suđenje završiti u razumnom roku, a kršenje tog prava može uzrokovati samo dodatne troškove. Po medijskim izvještajima konstatovali ste da vaš današnji skup nije protest advokata, već dijagnoza crnogorskog društva i dijagnoza stanja u pravosuđu”, kazala je Petrović.

Petrović se složila da je postojeće stanje dijagnoza stanja u pravosudnim institucijama a dijelom i u advokaturi, ali ne od “juče”, “nego što se mene i porodice tiče od 2000. do 2015. godine koliko je trajao sudski proces za naše greškom ljekara preminulo dijete u KCCG”.

“Vi koji danas dižete glas za ljudska prava svojih klijenta tada ste složno i “gromoglasno” ćutali čitavu vječnost, čitavu deceniju i po. Da li ste time slali poruku da dijete nas običnih građana nije imalo elementarno ljudsko pravo na adekvatno liječenje, a kasnije nažalost ni mi kao porodica nismo imali pravo da očekujemo završetak sudskog postupka u razumnom vremenskom roku”, upitala je ona.

Da, poručuje Petrović, ćutanjem na sudski postupak koji nije završen u razmnom roku “svi koji ste tada bili advokati/ce a neki tada radili i u pravosuđu, slali ste nehumanu i neetičnu poruku bez trunke griže savjesti”.

“I prisustva svijesti koja je sadržana samo u jednom pitanju: Kako bi gospodo advokati/ice reagovali da je bio ne daj bože neko vama blizak ili član porodice, da li bi i tada 15 godina ćutali na sve opstrukcije, manipulacije i dodatne traume i agonije koje smo kao porodica prolazili u maratonski nerealnom sudskom postupku u trajanju od deceniju ipo”, navodi Petrović.

Prema njenim riječima, izrečena simblična sankcija ljekaru koji je bio kriv za smrt našeg sina i brata je za našu porodicu bila očekivana a evo i zašto:

“Ako smo išta kao porodica naučili iz te žalosne tragedije jeste da su neki ljudi na nekim pozicijama moci neopisivo “kvarljiva roba”, sitnih duša koju prodaju đavolu za krupne novce ili privilegije, i gazeći po dušama i sjenima mrtvih nekada u nekim sudskim sporovima neki tužioci, sudije i advokati sklapaju neraskidivo “sveto trojstvo”. Gospodo advokati/ice treba uvjek braniti ljudska prava ali bez selektivnosti i ne prema odrednici koja ukazuje na nečiju poziciju, moc ili finansisku podlogu. Sve što ostavimo za sobom stace u djelima i nedjelima, činjenjima i nečinjenjima, cutanjima ili buntu protiv zla i nepravde”, poručila je ona.

Petrović ponavlja, jer se, kaže, to ne zaboravlja, “ćutali ste na nerazumno trajanje sudskog postupka od predugih i prebolnih 15 godinaza ubistvo đeteta ali danas ste bili glasni i meni potpuno jasni”.

NIKŠIĆ PROGNOZA