Pavličić: Ovo je bio udar na sistem, moglo je biti i žrtava

Ovo je bio udar na sitem. Drznuti se da se dođe do određenih prostorija koji se zaista nalaze u podrumu, gdje sam 10 godina obavljala sudijsku funkciju, koji se zaista nalaze u podrumu je veoma drsko, kazala je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić, komentarišući slučaj probijanja tunela koji vodi do depoa Višeg suda.

„Sa svake strane kad gledamo ko god obavlja dužnost mora biti zabrinuti. Kao država moramo da damo brz, efikasan i efektivan odgovor. Šta je moglo da se desi, ostaje da nagađamo. Ne slažem se sa nekim izjavama čelinka iz pravosuđa koje govore da nedostatak dokaza ne mora da znači ugrožavanje određenog postupka, jer ovo i te kako može da utiče na ugrožavanje postupaka jer se tamo nalaze i dokazi od predmeta gdje su već optužnice potvrđene i u toku, a i predmeti koji su okončani mogu biti od strane Ustavnog suda vraćeni na ponovni postupak i suđenje. Kada se utvrdi povreda, mora se ponovoti postupak. Ozbiljna je situacija i tako je treba tretirati. Ko i kako je došao na ideju da pravi tunele u srcu Podgorice gdje je sa svake stane video i fizički nadzor, mora imati duboko uporište u određenoj organizaciji i to moraju oni koji su zaduženi da nam daju odgovor. Da li ima propusta i čiji su prospusti mora da se utvrdi“, istakla je Pavličić.

Ona navodi da je Viši sud na ovaj način bio i te kako ugrožen.

„Ako događaj posmatramo s apsketa bezbjednosti onih koji se nalaze tamo ili dolaze, bilo je ugroženo. Kroz taj otvor je mogao da se ubaci eksploziv i druga eksplozivna naprava, što bi moglo dovesti do žrtava“, kazala je Pavličić.

Ističe da ne može da dijeli mišljenje da nije postojalo štete.

„Mi na taj način gubimo iz ruku ono što je bilo tamo i ugrožavamo prava onoga iz postupka“, navela je Pavličić.

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA