Osumnjičen da je član kriminalne organizacije: Marko Mićković od danas na slobodi

Marko Mićković napustio je Istražni zatvor u Spužu nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku o prihvatanju jemstva od 1.850.916,22 eura za ukidanje pritvora ovom optuženom u kojem se nalazi od 19. juna kada je uhapšen zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koju je formirao njegov rođak Ivan Mićković radi šverca cigareta.

Mićkoviću su uz prihvatanje jemstva izrečene mjere nadzora zabrana napuštanja boravišta i oduzimanje putne isprave.

Prvostepenu odluku je donio sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović.

Jemstvo je ponudio Dragiša Mićković, otac osumnjičenog Marka.

On je za sina garantovao cjelokupnom imovinom koju ima u Nikšiću i gotovinom u iznosu od 500 eura.

Sudija Šćepanović je pojasnio da je ponuđeno jemstvo uz mjere obezbjeđenja dovoljna garancija da Mićković neće pobjeći iako je tužilaštvo dalo negativno mišljenje cijeneći da je da je vrijednost ponuđenih nekretnina previsoko procijenjena te da nijesu atraktivne i pogodne za unovčenje sudija.

On je, obrazlažući prihvatanje jemstva, naveo da se radi o neopterećenim nepokretnostima koje se kao takve mogu lako prodati odnosno da bi se mogla ispuniti svrha ovog instituta u slučaju da okrivljeni u toku postupka pobjegne na nepoznato mjesto.

Sud je cijenio i činjenicu da zajemčena imovina pripada ocu Marka Mićkovića što će dodatno uticati na njega da se redovno odaziva na pozive suda i da neće dozvoliti da dođe do propasti jemstva, jer bi na taj način bila oštećena njegova porodica, odnosno otac kao jemac i to nepokretnosti velike vrijednosti koju ima kao vlasnik.

Sudija Šćepanović je ukazao da ponuđeno jemstvo uz ostale izrečene mjere nadzora nije u nesrazmjeri, ni sa težinom krivičnih djela za koje se na nivou osnovane sumnje okrivljeni tereti niti su u nesrazmjeri sa imovinskim stanjem lica koje daje jemstvo.

U rješenju se navodi da. ukoliko okrivljeni Marko Mićković pobjegne, rješenjem suda će se nepokretnosti na koje je upisana hipoteka uknjižiti kao vlasništvo države Crne Gore.

Mićković će se naći na slobodi tek po pravosnažnosti ovog rješenja i nakon što se izvrši upis na navedene nepokretnosti u korist države Crne Gore i o tome sudu bude dostavljen dokaz, i kada iznos od 500 eura bude položen u sudski depozit.

Mićković je iz špediterske firme Knjaz uhapšen 19. juna zajedno sa Ratkom Mandić, direktoricom špediterske firme iz Bara „Atlant agent“, Nikšićaninom Miletom Simanićem, Đokom Lješkovićem i Rajkom Đurovićem.

Njima su lisice na ruke stavljene po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da su dio organizovane kriminalne grupe koja je švercovala cigarete od kraja 2018. do novembra 2020. godine, a među kojima su i članovi komisije Uprave prihoda i carina – za uništenje oduzete robe – cigareta.

Za organizatora kriminalne grupe označen je Nikšićanin Ivan Mićković.

Prema navodima prijave, kada bi cigarete bile dovezene u Nikšić, u fabriku „Javorak MB“ gdje je u pećima trebalo da budu spaljene, članovi komisije iz Uprave carina su pravili „papire“ kao da je čitav kontingent uništen, a u pećima bi bilo spaljeno svega pet odsto tovara. Ostalo je kamionima transportovano dalje.

Prema informacijama Pobjede, Nebojša Adamović u dva iskaza pred specijalnim tužiocem – 21. decembra 2022. i 5. juna – priznao je da je bio dio ove organizovane kriminalne grupe i detaljno razotkrio šemu funkcionisanja i ko je sve bio u tom lancu.

On je, navodno, ispričao da je od kraja 2018. bio u komisiji i da su od tada uništene svega dvije isporuke cigareta koje su bili upućene u Nikšić.

U okviru ove akcije prvo su uhapšeni i službenici Uprave prihoda i carina Elvir Adrović, Milutin Pejović, kao i vozač kamiona Dalibor Brnović, a nekoliko dana kasnije i načelnik Odjeljenja za sprečavanje krijumčarenja UPC Željko Ivanović i članovi Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Radivoje Vujačić, Miško Saveljić i Nebojša Adamović.

foto:Dobrilo Malidžan-Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA