Okrivljeni za seksualno zlostavljanje djevojčice opet pred sudom

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je oslobađajuću presudu koju je u maju prošle godine Viši sud u Bijelo Polju izrekao osamdesettrogodišnjem M.V. zbog produženog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje u vezi krivičnog djela obljuba nad djetetom.

Ovom odlukom, kako navode na sajtu Roditelji.me, predmet se vraća na ponovno suđenje,a glavni pretres u bjelopoljskom Višem sudu zakazan je za 25. mart.

U slučaju u kome je starac optužen za seksualno zlostavljanje sedmogodišnje djevojčice, Više državno tužilaštvo je, u završnici suđenja, zatražilo kaznu od sedam godina zatvora, ali je uprkos tome vijeće sudije Dragana Mrdaka procijenilo da to nije dokazano i donijelo oslobađajuću presudu.

Na ovakvu odluku uložene su žalbe višeg tužioca i odbrane djevojčice, o čemu se Apelacioni sud izjasnio sredinom decembra.

Slučaj da je starac, inače komšija i rođak porodice žrtve, seksualno zlostavljao sedmogodišnju djevojčicu prijavljen je 20. juna 2022. godine, nakon što je ona to ispričala roditeljima. Iako mu je tada određen pritvor, na slobodi se našao već poslije nekoliko dana. Uslijedio je višemjesečni proces, najprije u Osnovnom, a potom i u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

U tom periodu, tada osumnjičeni je odlagao saslušanje, pod izgovorom bolesti. Optužnica je konačno potvrđena u Višem sudu Bijelo Polje 14. novembra 2022.

Kako je tada utvrđeno, M.V. je krivična djela nedozvoljenih polnih radnji i obljube nad djetetom ponavljao više puta, a pretpostavlja se prema svjedočenju djevojčice da je to trajalo i dvije godine. Sve se dešavalo na imanjima gdje žive ove dvije porodice.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA