Jovanović: SDT je u problemu, nema dokaza, samo politizacija

Uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović saslušan je kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, koji će odlučiti o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da mu odredi pritvor do 30 dana.

Jedan od Božovićevih branilaca, advokat Miroje Jovanović, rekao je nakon tročasovnog saslušanja Božovića da im je sudija kazao da će ih tokom dana obavijestiti o odluci.

Kazao je da Specijalno državno tužilaštvo nije predočilo nikakve dokaze da je Božović počinio krivična djela za koja ga sumnjiče i nema mjesta krivičnom progonu protiv njega.

On tvrdi da je SDT u procesnom problemu, a da im je takav i predlog za određivanje pritvora:

„Dosta dugo je odbrana obrazlagala apsolutnu neosnovanost čitave ove konstrukcije. Važno je naglasiti da tužilaštvo nema ništa“, kazao je Jovanović.

Dodao je da je policija juče ujutro „banula u kuću Božovića“, da ga je policija formalno zadržala u 12.55, a da su krivičnu prijavu protiv njega podnijeli tek u 14.25 sati.

„Kako se to upadu u kuću čovjeka protiv kog nije podnijeta krivična prijava?“, pitao je Jovanović.

Jovanović dodaje da je iz krivične prijave, koju su tek danas vidjeli, prepisana naredba o sprovođenju istrage, a potom i predlog za određivanje pritvora, ali da u njoj „nema ništa“.

„Osim mog zaključka da se radi o zaista politizaciji“.

„Mi smo gotovo dva sata izlagali, dokumentovano, zašto nema mjesta ni krivičnom progonu ni određivanju pritvora. Za sve što smo rekli imali smo ili neposredni dokument, ili se pozivali na akte ili postupke ovog suda i Specijalnog državnog tužilaštva. Tako da je predlog za određivanje pritvora kontradiktoran nekim drugim postupcima koji se vode, ali to ostavljam njima i tužilaćkoj organizaciji“, rekao je advokat.

Dodao je da očekuje još politike i „nigdje dokaza“.

Odgovarajući na pitanje Vijesti sa kojom kriminalnom grupom povezuju Božovića, Jovanović je rekao da posle 24 časa njemu još nije do kraja jasno.

„Ovo je kao da neko tvrdi da u ovom momentu Ukrajina i Rusija imaju najbolju moguću saradnju. Ne mogu bolju paralelu da izvučem. Uopšte nije pitanje da li ima ili nema sa neko kriminalnom grupom ili ovim ili onim ljudima, to je u ovom postupku potpuno nerelevantno, jer je činjenica da njega (Božovića) nema u ovom postupku. Na ovaj način u postupak može da se ugura svako“, rekao je jedan od njegovih branilca, advokat Miroje Jovanović.

Kazao je da u predlogu za određivanje pritvora SDT navodi da je Božović za poslednjih pet godina 55 puta prešao državnu granicu i izašao van Crne Gore.

„Mi, branioci, smo se štrecnuli. Ja sam za deset dana deset puta prešao državnu granicu.. Od toga četiri ili pet puta ušao u Crnu Goru. To je predjednik Opštine. A zamislite, nigdje dokaza i traga gdje je taj čovjek išao. Dokaza nema, da li će biti razumjevanja naše argumentacije od strane suda, to ćemo vidjeti“, rekao je Jovanović.

On je istakao da je ovaj slučaj „kao Matriks“.

„Čovjeku se radi o časti, ugledu, o Opštini kojoj upravlja, o političkoj grupaciji kojoj pripada i koja je napadnuta ovim. U naredbi nema nikakvih dokaza. Oni kažu dobili smo putem međunarodne pomoći Sky prepisku od dana tog i tog… Šta je sadržina? Kako znamo da je tu neki Milo Božović? Toga nema“, rekao je Jovanović dodajući da mu je ispod profesionalne časti da ponavlja šta Božoviću stavljaju na teret.

„To tretiram kao pokušaj uvrede gospodina Božovića“, rekao je on.

Jovanović je kazao da je SDT u predlogu za određivanje pritvora napisalo i da je Božović ugledan građanin, koji uživa veliki ugled kod sugrađana, a potom to protumačilo kao naročito posebno teška okolnost zbog koje mu treba odrediti pritvor.

„Nema ovdje prava više, ovo je čista politika“, kazao je Jovanović.

„Pitao sam ih od čega će da pobjegne, da neće od funkcije. Dobio je izbore. Ugledni građanin. SDT kaže da je ugledan, izabran prije četiri mjeseca sa više od 50 odsto glasova i on će sad da bježi od funkcije na koju je izabran. Da neko bježi od funkcije, to još nismo gledali“.

Božović je uhapšen juče, po nalogu SDT-a, zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju, a sumnjiče ga i da je učestvovao u najmanje tri transporta kokaina.

Jovanović je novinarima sinoć nakon saslušanja u SDT-u rekao da je Božović „sa indignacijom odbacio optužbe“.

Iz Demorkatskog fronta, čiji je visoki funkcioner i Božović, saopštili su da je posrijedi „politički problem“.

”Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode predsjednika opštine Budva M. B. jer postoje osnovi sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, saopštio je juče specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA