ODT tri i po godine izviđa da li je bilo propusta prilikom liječenja Huriše Emini

Ni nakon tri i po godine od smrti četrdesetčetvorogodišnje Podgoričanke Huriše Emini, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije okončalo izviđaj o postupanju ljekara i medicinskog osoblja Hitne medicinske pomoći u Podgorici u procesu njenog liječenja i konstatovanja smrti. Iz ODT- a su „Danu“ potvrdili da je izviđaj još u toku, ali nisu odgovorili na pitanje koje radnje su preduzeli kako bi utvrdili odgovornost medicinskog osoblja u slučaju smrti Huriše Emini.

Nakon smrti supruge, Nedžat Emini pisao je mnogim institucijama, uključujući i Ministarstvo pravde, ali je na sva njegova obraćanja, kako tvrdi, reagovala jedino institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja je dala mišljenje i preporuke.

U mišljenju ombudsmana koje je objavljeno krajem 2019. godine, između ostalog, konstatovano je da je povrijeđeno pravo pacijenta na zdravstvenu zaštitu. Zaštitnik je tada uputio i niz preporuka Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore – da bi radnici Hitne pomoći trebalo da uče o kodeksu medicinske etike, pravilima obavljanja profesije i dužnostima ljekara prema pacijentima, posebno umirućim. Da je bilo propusta u radu ljekara potvrdio je, kako tvrdi Emini, i tadašnji direktor HMP dr Saša Stefanović.

Huriša Emini, onkološka pacijentkinja, preminula je 19. oktobra 2019, dan pošto su, kako tvrdi njen suprug, ljekari podgoričke Hitne pomoći, „zbog neprijatnog mirisa prostorije“, odbili da joj pruže njegu i daju terapiju.

Nedžat Emini je tada ODT-u u Podgorici podnio krivičnu prijavu protiv medicinskog osoblja. Odgovor, kako kaže, nije dobio ni do danas.

– Molim da me obavijestite povodom predmeta moje pokojne supruge Huriše Emini, broj predmeta KTN 354/19. Predmet je vezan za slučaj koji se desio 18. i 19. oktobra 2019. godine. Dan uoči smrti moje supruge Huriše Emini, dana 18. 10. 2019, radnici Hitne pomoći nisu htjeli ni da uđu u prostoriju gdje se moja bolesna supruga nalazila kako bi joj ukazali ljekarsku pomoć – navodi se u dopisu koji je Emini uputio podgoričkom tužilaštvu.

Njegove navode, kako tvrdi, potvrđuje i video-zapis koji je dostavljen svim nadležnim institucijama, pored ostalih, i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Prije desetak dana Emini je uputio još jednu molbu ODT-u u Podgorici.

– Kao suprug i član porodice, duboko sam zabrinut zbog postupanja u ovom slučaju, pa se nadam da ćete uzeti u obzir moje zahtjeve. Molim da mi pružite informacije o trenutnom statusu slučaja i informacije ili dokaze koji su prikupljeni, te da mi pružite kopiju optužnice ili bilo kojeg dokumenta koji se tiču ovog slučaja – traži Emini u najnovijem dopisu.

Podsjeća da se i prije mjesec i po obraćao ODT-u, ali da nije dobio nijednu povratnu informaciju. Izražava nadu da će ovog puta biti drugačije.

Nedžat Emini smatra i da su neke stvari ostale nedorečene, a činjenice neistražene.

– Molim vas da provjerite sve informacije i dokaze u ovom slučaju kako biste osigurali da se pravda ispuni i da se istina otkrije, a svi osumnjičeni privedu i osude na adekvatne kazne – navodi se u molbi upućenoj ODT-u.

Ombudsman konstatovao da je bilo propusta

U mišljenju koje je potpisao zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković zaključeno je da u radnjama doktorice XX, koja je sa kolegama bila u kućnoj posjeti, postoje propusti u radu – da ona nije obavila pregled i ordinirala terapiju na način na koji je bila u obavezi. Navodi se i da protiv te doktorice nije bilo moguće pokrenuti disciplinski postupak i utvrditi njenu odgovornost jer od 5. novembra 2019. nije više bila zaposlena u ZHM. Kako je XX u to vrijeme ipak bila zaposlena u zdravstvenom sistemu Crne Gore, o svemu su, kako je naveo zaštitnik, tada obaviješteni LJekarska komora i Ministarstvo zdravlja. Iz ZHM su, kako piše u mišljenju, kazali da će o pokretanju disciplinskih postupaka i eventualnoj odgovornosti drugih radnika Hitne koji su učestvovali u spornim događajima „odlučiti u zakonskom roku“.

Izvor: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA