Odloženo suđenje ključnom svjedoku protiv Darka Šarića

Suđenje Nebojši Joksoviću, ključnom svjedoku saradniku u postupku protiv Darka Šarića za šverc gotovo šest tona kokaina, odloženo je danas u beogradskom Višem sudu u Beogradu za 18. oktobar, javlja Politika, prenosi RTCG.

Odluka o odlaganju pretresa donijeta je pošto se sudskom nisu odazvala dva svjedoka, koja su danas trebalo da budu saslušana.

Joksović je osumnjičen da je imovinu štamparije „BNG-NM” nezakonito prebacio na sebe kako bi izbjegao da je izgubi u stečaju,

Od 26. aprila 2001. godine kada je održano pripremno ročište, ovo je ukupno osmi put da se glavni pretres u postupku protiv Joksovića i Miloša Nikolića, direktora i suvlasnika „BNG- NM” štamparije odlaže.

Joksoviću i Nikoliću na teret se stavlja da su zloupotrebom položaja, tokom 2013. i 2014. godine, Joksoviću pribavili protivpravnu imovinsku korist od 207.793.785 dinara.

Tužilaštvo sumnja da je Nikolić, bez saglasnosti stečajnog upravnika BMG, Joksoviću u aprilu 2013. prodao halu i trafostanicu za cenu koja je bila gotovo upola manja od tržišne.

Godinu dana kasnije, kako se sumnja, Joksoviću je omogućeno da postane vlasnik cjelokupne imovine BNG, tačnije svih objekata i mašina.

Svjedok saradnik u postupku protiv Šarića je, prema saznanjima medija, nedugo zatim preduzeću iz Zagreba prodao mašine. Ni za ovaj posao, kako se sumnja, nije imao odobrenje stečajnog upravnika.

Dvojica optuženih ranije su bili bliski – poslovno su sarađivali, a čak su se i privatno družili. Obojica su uhapšeni 2010. u sklopu akcije razbijanja kriminalne grupe Darka Šarića – Joksović zbog učešća u švercu kokaina, a Nikolić zbog sumnje da je pomagao Joksoviću da se krije od policije.

Kako optužbe protiv Nikolića nisu dokazane na sudu, on je oslobođen odgovornosti.

Joksović je ubrzo po pokretanju istrage protiv okrivljenih za šverc kokaina sklopio sporazum sa tužilaštvom i postao svjedok saradnik protiv Šarića, s kojim je do tada dugo godina bio blizak prijatelj.

Tužiocu je, u zamjenu za blažu kaznu, ispričao detalje o švercu droge, ali i kazao da je naredbe o ovom ilegalnom poslu dobijao direktno od Šarića.

Tako je postao ključni svjedok tužilaštva, bitan za dokazivanje optužbi da je Šarić šef narko-kartela.

Zbog toga je Šarić, od kada se predao 2014. Joksovića optuživao da laže, a njegovi advokati upirali su se da to dokažu i diskredituju Joksovića kao svjedoka.

Šarić je, između ostalog, na sudu ispričao da je Joksović uzimao novac od njega, a da je zadržao imovinu koju je kupio tim novcem – u nju spada i imovina firme „BMG-NM” zbog koje je Joksović sada optužen.

Šarić je zbog toga 2016. godine podnio i tužbu protiv Joksovića u kojoj kritikuje izvlačenje imovine iz kompanije u stečaju – iste optužbe koje Joksoviću već naredne godine na teret stavlja tužilaštvo.

Tokom zajedničkog suđenja zbog malverzacija sa štamparijom „BNG-NM”, ni Joksović, ni Nikolić nisu želeli da iznose odbranu.

Štamparija zbog koje se sada vodi postupak protiv Joksovića i Nikolića nekoliko je puta bila meta bombaških napada.

Foto: Anadolija

NIKŠIĆ PROGNOZA