Odloženo ročište za kontrolu optužnice protiv okrivljenih za ubistva Gazivode i Muhadinovića

Ročište za kontrolu optužnice koju je specijalno tužilaštvo podiglo protiv okrivljenih za ubistva Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića, danas je u Višem sudu u Podgorici odloženo za 26. jun.

Vanraspravno vijeće kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, prihvatilo je predlog advokata Stefana Jokića, branioca okrivljenog Filipa Ivanovića, da se ročište odloži.

Branilac je sud podsjetio da je mejl sa molbom za odlaganje poslao 9. maja, a podnesak 26. maja, u kojem je naveo da zbog kratkoće vremena nije mogao da spremi i prouči sve transkripte, te da mu treba vremena da upozna predmet.

Advokat Jokić je dodao da je 16.maja od kolege advokata Branka Anđelića dobio šifre sa pregled komunikacija.

„Moj branjenik Filip Ivanović nije u bjekstvu, već se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Beogradu“, istakao je Jokić.

I ostali branioci su podržali predlog da se ročište odloži.

Advokat Vladan Živković je naveo da će donijeti eksterni hard disk sa 256 gigabajta memorije, na kojem bi se kopirali i prebacili spisi predmeta.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv desetočlane kriminalne organizacije Vladana Radomana i Filipa Ivanovića, zbog ubistava Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića na Cetinju 2020. godine.

Okrivljeni se terete i za planiranje ubistava Vasa Gazivode, oca pokojnog Andrije Gazivode, Miloša Jovanovća, Kića Paovića, Aleksandra Jabučanina. Andrija Gazivoda ubijen je 17. februara 2020. godine kada je, kako se navodi u optužnici, N. N. pripadnik ove grupe, sa nadimkom „Karlito“, u njega ispalio 15 metaka.

Kao saizvršioce ovog zločina SDT je označilo Filipa Ivanovića i Velibora Stanišića dok su Nikola Martinović i Boban Sjekloća optuženi za pomaganje.

Potom je 27. februara 2020. godine, Cetinjanin Petar Muhadinović je poginuo u vožnji od eksplozije bombe koja je bila postavljena ispod vozila kojim je upravljao. Tom prilikom lakše je povrijeđen maloljetni M. K. koji se u trenutku eksplozije našao u blizini automobila Muhadinovića.

Za teško ubistvo Muhadinovića optuženi su Filip Ivanović i Nikola Martinović. Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Radomana, Ivanovića, Stanišića, Martinovića i Sjekloće, Ilija Ivanović, Mitar i Ilija Milanović, Stevan Đurišić i Miloš Joković.

Optužnicom je predstavljeno da su ovu kriminalnu organizaciju u drugoj polovini 2019. godine formirali Radoman i Filip Ivanović radi sticanja nezakonite dobiti i moći, dok je djelovanje kriminalne organizacije planirano na neograničeni vremenski period, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, kao i primjenu zastrašivanja i nasilja.

Pripadnici ove grupe su nekoliko mjeseci organizovali ubistvo Andrije Gazivode.

Stanišić je, kako se navodi u dokumentu SDT-a, krajem 2019. godine od N. N. osobe nabavio pištolj nepoznate marke, kalibra 9 milimetara i dao ga Filipu Ivanoviću. Ivanović je nekoliko mjeseci sa N. N. pripadnikom ove kriminalne organizacije sa nadimkom „Karlito“ vježbao gađanje u metu dok su Martinović i Sjekloća u danima koji su prethodili ubistvu Gazivode pratili njegovo kretanje i o svemu obavještavali ostale pripadnike grupe koji trebalo je da odrede vrijeme i mjesto likvidacije.

„Sedamnaestog februara 2020. godine u večernjim satima, N. N. lice sa nadimkom „Karlito“ je obaviješteno da se Gazivoda nalazi u cetinjskom sportskom centru u Grahovskoj ulici gdje je odmah otišao, piše u optužnici. Kada je Gazivoda izašao iz teretane i sjeo u svoj automobil, „Karlito“ mu je svojim vozilom „volvo“ (CT AS786) prišao sa lijeve strane i u njega ispalio 15 metaka ne ostavljajući šansu da preživi.“

Likvidacija Muhadinovića je, kako se navodi u optužnici, takođe pripremana nekoliko mjeseci.

Filip Ivanović je u drugoj polovini 2019. godine nabavio improvizovanu eksplozivnu napravu sastavljenu od eksploziva trinitrotoluena i električnog mehanizma za daljinsko aktiviranje i predao je Nikoli Martinoviću. On je u noći između 26. i 27. februara 2020. godine postavio eksploziv ispod prednjeg sjedišta sa spoljne strane poda „hjundai“ cetinjskih tabli (CT AP310) u vlasništvu Muhadinovića.

Muhadinović je 27. februara oko 12.30 časova krenuo vozilom prema gradu i dok se kretao Bulevarom crnogorskih junaka, a Martinović je daljinskim upravljačem aktivirao eksplozivnu napravu. Od jačine eksplozije Muhadinović je preminuo od iskrvarenja. Martinović je, kako se navodi u optužnici, aktiviranjem eksplozije doveo u opasnost život osoba koje su se nalazile u neposrednoj blizini. Tada je maloljetni M. K. lakše povrijeđen u predjelu glave.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Iliju Ivanovića da je kao pripadnik kriminalne organizacije sa Cetinja podstrekivao Bobana Sjekloću na teško ubistvo službenika Specijalnog policijskog odjeljenja. Ivanović je 5. juna 2020. godine Sjekloći preko kriptovane Skaj aplikacije poslao više poruka u kojima od njega traži „da policijskim službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja koji koriste džipove ’BMW X5’ postavi eksploziv ispod vozila kada dođu na Cetinje“.

Ivanović je sugerisao Sjekloći da ispod tri policijska vozila stavi po dva kilograma eksploziva, te kada budu u pokretu i prolazili kroz naselje Belveder, aktivira eksploziv kako bi ih lišio života.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA