Odgođene završe riječi u suđenju Nebojši Medojeviću

U Višem sudu danas su odgođene završne riječi povodom suđenja Nebojši Medojeviću, lideru Pokreta za promjene i još 11 optuženih, koji se tereta za organizovanje kriminalne grupe 2016. godine. Advokat odbrane Dražen Medojević je nakon ročišta kazao da u ovom slučaju može biti samo oslobađajuća presuda.

Advokat Medojević je kazao da je predmet složen, ali da očekuje da bude završen do kraja godine, te da ne očekuje ništa odsmi oslobađanja njegovih klijenata.

„Kako da se presudi drugačije kada se nešto nije desilo, kada nešto nije postojalo, kada neko nešto nije uradio, čak ovdje nije moglo ni da se namijesti. Mi smo bili u potpunosti saglasni sa svakim dokazom tužilaštva, jer ne znamo na šta da imamo primjedbi, ne znamo od čega da se branimo. Tako da ovdje ne može biti bez oslobađajuća presuda. A ja čak očekujem da tužilaštvo preispita do završne riječi svoj stav, jer nije mi jasno kako će da daju završnu riječ. I kako će novo, specijalno državno tužilaštvo podržati ovakav optuženi akt. Sve je moguće. U složenim predmetima može da traje izricanje presude, da bude odloženo za nekih dva mjeseca, ali ja očekujem, mogu reći, do kraja godine izricanje ove presude“, kazao je Medojević.

Današnje ročište je odloženo, jer sud nije uspio da otvori pet mejlova koji su u spisima dokaza. Zatražena je i pomoć vještaka IT struke, a iz redova optuženih je ponuđeno da ako oni to imaju oštampano da će dostaviti Sudu. Sumnja se da su istekli određeni parametri i postavke u računarima, te da se zbog toga dokumenta ne mogu otvoriti. Sud je preuzeo sve moguće radnje kako bi pokušao da pristupi pomenutom materijalu.

Za odbranu ta dokumenta nijesu sporna i nijesu imali prigovo na njih. Advokati odbrane su istakli i da proces traje predugo već sedam godina, a šta je sudija Nenad Vujanović kazao da će preduzeti sve što je do suda da se ovaj postupak završi u što kraćem vremenu.

Naredno ročište održaće 4. decembra, a kako je sudja kazao, ako zatreba ovo vijeće kojim on predsjedava radiće i prekovremeno.

Medojević je u ovom slučaju optužen za stvaranje kriminalne organizacije. Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Pripadnici te organizacije, prema optužnici postali su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, i član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

foto:Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA