Odgođena kontrola optužnice protiv Ljekočevića i još pet osoba

Kontrola optužnice protiv Dalibora i Davida Ljekočevića, Damira Kuča, Stefana Stefanovića, Turkjana Šutaja i Natalije Konatar, zbog ulične prodaje heroina na teritoriji glavnog grada, danas je u podgoričkom Višem sudu odgođena na neodređeno nakon što su advokati Damir Lekić i Balša Dragović zatražili izuzeće tužiteljke Tanje Božović.

Predsjednik vanraspravnog vijeć Višeg suda kojim predsjedavao sudija Zoran Radović odložio ročište i naložio da se spisi predmeta dostave Višem državnom tužilaštvu koje će donijeti odluku po zahtjevu odbrane optuženih.

Advokati Lekić i Dragović su obrazlažući zahtjev kazali da su se odlučili na ovaj potez zbog pristrasnog postupanja tužiteljke Božović na štetu njihovih branjenika.

U prvoj fazi postupka državna tužiteljka je donijela rješenje o zadržavanju, a zatim stavila predlog za određivanje pritvora Ljekočeviću i ostalima a što je Viši sud uvažio.

Po isteku mjesec dana uslijedio je i predlog za produženje pritvora koji je takođe prihvaćen.

Međutim, naredni zahtjev Božović za produženje pritvora Vrhovnom sudu je odbijen jer je ovaj sud našao da je neosnovan.

Čim je tužiteljka Božović saznala za ovu odluku podnjela je protiv naših branjenika optužni akt sa predlogom za produženje pritvora, kako se optuženi nebi našli na slobodi, kazali su za Pobjedu advokati Lekić i Dragović.

Ljekočevići, Kuč, Stefanović i Šutaj uhapšeni su 8. februara u akciji kodnog naziva „Lovka“ dok je protiv Konatar u prethodnom periodu bila podnijeta krivična prijava.

Policajac Dalibor Ljekočević je nakon hapšenja prilikom davanja odbrane pred višim tužiocem negirao učešće u prodaji droge dok su se Damir Kuč i Stefan Stefanović branili ćutanjem.

Kako su ranije saopštili iz policije, osumnjičeni se terete da su počinili tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje opojnih droga u promet.

Pretresom stanova i vozila, koje su koristili osumnjičeni, policija je pronašla i oduzela ukupno 230 grama heroina, oko 120 grama marihuane, 23.345 eura, četiri vozila, 105 komada municije i dvije vage za precizno mjerenje.

Kako su pojasnili iz policije, sumnja se da pronađeni novac potiče od ulične prodaje narkotika.

Ljekočević je poznat javnosti nakon što je u junu prošle godine protiv njega podnijet optužni prijedlog da je od Benjamina Mugoše torturom pokušao da iznudi priznanje da je učestvovao u bombaškom napadu na lokal ,,Grand“ i kuću policijskog funkcionera Duška Golubovića.

Međutim, Osnovno tužilaštvo nije pronašlo dokaze koji upućuju da su policajci, među kojima je i Ljekočević, torturom iznudili priznanje za bombaške napade od Jovana Grujičića kojeg su 26. maja 2020. godine nezakonito doveli u podgoričku policiju iz Specijalne bolnice u Kotoru.

Izvor: Pobjeda

Foto: Viši sud

NIKŠIĆ PROGNOZA