Odbrana: U optužnici protiv Lazovića nema zakonitih dokaza

Odluka Višeg suda kojom je potvrđena optužnica protiv Petra Lazovića, samo je još jedan u nizu dokaza nezakonitog postupanja pravosudnih organa, poručila je njegova advokatica Maja Zeković.

Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda potvrdilo je optužnicu protiv Ljuba Milovića i Petra Lazovića. Advokatica Zeković u reagovanju navodi da na takve nezakonitosti odbrana već mjesecima s razlogom ukazuje.

“Ali, nažalost uzalud. Dakle, ovakvom odlukom, čije donošenje bezmalo kasni mjesec i po, dolazimo u situaciju ne samo neblagovremenog i neažurnog postupanja nadležnog suda, u pritvorskom predmetu koji je po prirodi hitan, već da je ovakva odluka produkt postupanja sudskih instanci, ispod svakog minimuma uspostavljenih kriterijuma znanja, prakse i obaveze poštovanja zakona”, navodi Zeković.

Ona kaže da sud ni u kom slučaju nije bio u zakonskoj prilici da potvrdi optužnicu.

“U optužnici niti jedno krivično djelo koje se stavlja na teret Petru Lazoviću nije određeno niti odredivo kako po mjestu, tako ni po vremenu, a ni načinu izvršenja, pa je jasno da se nadležni sudovi kad je u pitanju ovaj okrivljeni ne rukovode dokazima i imeprativnim zakonskim obavezama, već postupanjem koje se protivi elementarnim postulatima svakog pravnog poretka”, kazala je Zeković.

Ona ističe da posebno zabrinjava činjenica, da je Viši sud u Podgorici potvrdio optužnicu za četri krivična djela u odnosu na okrivljenog Petra Lazovica.

“U predmetu ne postoji niti jedan jedini zakoniti dokaz iz kojeg bi se mogla opravdati osnovana sumnja za bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, već je sud prihvatio zbirni operativni materijal, koji ukoliko se poštuje zakon, može poslužiti samo za usmjeravanje radnji istrage nadležnog tužilaštva”, poručuje advokatica.

Ona ističe da se sud bavi svim drugim radnjama, osim onim koje je dužan.

“To je dosljednom primjenom zakona na dokaze u spisima predmeta, ovakvom odlukom dolazimo u situaciju da Viši sud u Podgorici glavni pretres kao fazu krivičnog postupka pretvara i vraća na istragu, primoravajući sve učesnike postupka da se na glavnom pretresu bave nezakonitim dokazima Sky aplikacije, koja po našem važećem Zakoniku o krivičnom postupku nije niti može biti dokaz”, ističe advokatica Zeković.

Odbrana poručuje i da će, kako kaže Zeković, pored kontinuiranog ignorisanja zakona od strane nadležnih sudova, na štetu Petra Lazovića, istrajavati na poštovanju normi.

“Odbrana neće odustati od principijelnog i profesionalnog istrajavanja na poštovanju normi i načela, bez obzira na ime i prezime okrivljenog, bez obzira na politički kontekst, kao i u dokazivanju da je sistem ovog puta istinski zakazao jer očigledno služi različitim krajnje upitnim interesnim krugovima, umjesto dosljednom sprovođenju načela jednakosti građana pred sudom, te sigurnosti pravnog poretka zemlje koja se deklarše kao dorasla civilizacijskim tokovima EU”, zaključila je advokatica Petra Lazovića.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA