(VIDEO) Medenica saslušana: Sumnjiče je da je sudiji omogućila nezakonta primanja

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica saslušana je jutros u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na osnovu anonimne prijave zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

Kako je kazao njen advokat Zdravko Behović, saslušana je po anonimnoj prijavi a vezano za događaj u vezi jednog sudije sa sjevera. 

Na pitanje portala Dan, Begović je kazao da se prijava odnosi na događaj iz 2019-2020.godine.

– Radi se o jednoj anonimnoj krivičnih prijavi koja na jedan bizaran način opisuje događaj sa kojim moja branjinica nema suštinske nikakve veze. Ona je danas iznijela odbranu i negirala izvršenje krivičnog djela. Događaj koji joj navodno stavljen na teret apsolutno nije bio u njenoj nadležnosti kao presjednice Vrhovnog suda, o svemu tome je trebao odlučivati sudski savjet. Radi se o jednoj, moram opet ponoviti, anonimnoj prijavi. Ponavljam da je više zluradna nego utemeljena i očekujem da će rezultat takve prijave biti onakav kakav je i sama prijava da ce biti odbačena tužilaštva – istakao je Begović.

Ona je iskaz dala u svojstvu osumnjičene. Ovo je drugi predmet po kojem se Medenica saslušava na taj način.

Kako je portal Dan ranije objavio, Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je novu istragu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. 

Begović je istakao da se ovaj događaj odnosi na period 2019/2020. godine.

– Radi se o jednom sudiji koji je sudio u sudu na sjeveru Crne Gore, a koji je navodno trebao biti suspendovan, a u tom periodu je primao novčanu nadoknadu kao sudija i pored toga  sto je nakon podnošenja njegove ostavke u periodu od godinu dana od strane sudskog savjeta donesena odluka da mu se isplati otpremnina. Mojoj branjenici se stavlja na teret da je navodno zloupotrebila službeni položaj zbog cinjenice sto nije eventualno, zabranila odnosno donijela odluku da mu se ne isplaćuje Plata koju je on bio duzan da prima pored cinjenice sto se protiv njega vodi krivična postupak.Apsolutno smo ubijedjena da je odluku trebao da donosi sudski savjet ako je trebalo uopste da se odlučuje o tome. Ona je jedina osumnjičena u ovom postupku i po onome sto smo mi od tuzioca danas culi nema nikoga mimo nje, a ko je odgovaran za sve to i ako je odgovaran vidjecemo tokom istrage.

Moja klijentica nije u to vrijeme bila presjednica Sudskog savjeta, ona je bila samo član Sudskog savjeta i to jedna od 11 članova Sudskog savjeta koji su odlučivali o tome. Naravno, po mišljenju odbrane, takvo jedno obavjestenje, odnosno upozorenje Sudskog savjeta je moralo poći od predsjednika suda u kojem je taj sudija radio – kazao je advokat Vesne Medenice.

Podsjećamo, vanraspravno vijeće Višeg suda potvrdilo je 15. februara optužnicu protiv Miloša i Vesne Medenice i grupe koju je Specijalno državno tužilaštvo predalo 17. oktobra prošle godine.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Izvor: Dan

Foto: Vijesti

Video: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA