Nikolić: Izjavom o opremi iz Ćilipa Abazović bruka Crnu Goru

Direktor Udruženja boraca ratova od 1990.Crne Gore Radan Nikolić istakao je da je izjava premijera Dritana Abazovića o opremi sa Aerodroma Ćilipi problematična. U ime Udruženja Nikolić je pozvao premijera da javno povuče tu izjavu i da ne bruka Crnu Goru”.

“Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore poziva tzv premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, koji je uzurpirao i rukovođenje Ministarstvom vanjskih poslova, da javno povuče svoju, krajnje problematičnu, izjavu o navodnom pronalasku opreme sa Aerodroma Ćilipi na podgoričkom aerodromu jer njome, iz  loše namjere, obmanjuje javnost, podstrekava loše odnose između Crne Gore i Republike Hrvatske, šteti ugledu i javnom interesimu Crne Gore i bruka Vladu”, naveo je Nikolić.

Nikolić dalje ističe da se abazović juče “u dramatičnom tonu, oglasio  viješću da je rukovodstvo Aerodroma Crne Gore na čelu sa predsjednikom Odbora direktora Eldinom Dobardžićem, funkcionerom GP URA, kako je saopštio, pronašlo i evidentiralo opremu za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom, „napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo“.

“Abozović je tom prilikom saopštio da je o „pronalasku“ obaviješteno nadležno tužilaštvo te da će o istom Ministarstvo vanjskih poslova „zvaničnim putem upoznati i kolege iz Hrvatske“. Abazović i njegov politički saborac u pronalasku tople vode Dobardžić morali bi znati da u Crnoj Gori niko nije sakrivao opremu iz Ćilipa koja je, po njenoj ratnoj zapleni od strane JNA u oktobru 1991. godine, ustupljena JAT-u preko koga je dio te opreme kupovinom dospio na crnogorske aerodrome, pri čemu je sporna oprema bila predmet brojnih dugogodišnjih  razgovora i dogovora hrvatkih i crnogorskih zvaničnika i uprava aerodroma”, istakao je Nikolić.

Ukoliko je motiv Abazovićevog istupanja bio, naglasio je Nikolić, “plaćanje ratne odštete Crne Gore Hrvatskoj trebao bi da zna da za to nema pravnog osnova jer takva kvlifikacija, po međunarodnom pravu, podrazumijeva postojanje nezavisnih država u međusobnom ratnom sukobu”.

“Razumijemo frustraciju gospodina Abazovića usled javne poruke mandatara Milojka Spajića da GP URA neće biti dio buduće vlade, te da je na njegovu izjavu uticala politička promaja u iskopanom tunelu ispod Višeg suda u Podgorici i nepovoljni izvještaji o radu Vlade sa međunarodnih adresa, zbog čega se ovih dana, podobnim činjenjem, nuđenjem usluga i učestalim javnim oglašavanjem, pokušava dodvoriti svojim međunarodnim tutorima.  Očigledno je da Abazović, svjesno i u kontinuitetu, slijedi kvislinšku spoljnu politiku bivše vlasti Mila Đukanovića, pri čemu je Abazović još više interese stranih država stavio ispred interesa Crne Gore što je posebno opasno kada su u pitanju novonastale države iz okruženja učesnice oružanih sukoba 90-ih. Svjedok tome je otkrivanje nezakonite, sramne i antidržavne spomen-ploče u Morinju, koju Abazović, uprkos tome, čuva od uklanjanja skoro godinu dana kao i njegovo pristrasno oglašavanje povodom ubistva jednog pripadnika Policije Kosova u Zvečanu, pri čemu nije ni pomenuto postojanje ubistva četvorice tamošnjih Srba”, naveo je Nikolić u saopštenju i dodao:.  

“Mandatar Spajić bi, zbog navedenog, morao da posebno povede računa da  na mjesto ministra vanjskih poslova dođe provjerena osoba sa diplomatskim iskustvom, istinski poklonik Crne Gore kao pravne i suverene države”. 

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA