„Nećemo dozvoliti nikome da kroz ovakvu kaznenu politiku legalizuje največi zločin nad ljudskim tijelom“

„Apelacioni sud je za silovanje u produženom trajanju propisao kaznu od 8 godina zatvora. Građanski pokret Mi možemo je ostvario zakonske uslove da se obljuba nad djetetom, što je u aktuelnom postupku i slučaj, propiše maksimalna kazna zatvora koju poznaje crnogorski pravni sistem – 40 godina“, saopšteno je iz Građanskog pokreta „Mi možemo“.

„Žene Crne Gore su kroz istoriju bivale heroine i nosioci napretka i razvitka ovog društva. Kao pokret nećemo dozvoliti ovoliko ponižavanje institucije crnogorskih, ali ni srpskih, albanskih, muslimanskih, bošnjačkih ali ni ostalih majki, sestrara i kćeri. Nećemo dozvoliti nikome, pa ni sudstvu naše zemlje, da kroz ovakvu kaznenu politiku apsolutno legalizuje največi zločin nad ljudskim tijelom“, naglasili su. 

Dalje navode da će ostati istrajni u namjeri da spriječe sve češća silovanja i zlostavljanja žena u Crnoj Gori.

„Sve odgovorne aktere političkog života snažno podsjećamo da rješavanje ovih pitanja mora biti prioritet u odnosu na sve čime su se do sada bavili i oni, ali i oni prije njih. Spremni smo, ako je potrebno, da na raspolaganje stavlimo sve naše lične i profesionalne resurse nadležnim organima, kako bi zajedno kao društvo po prvi put u istoriji bili jedan korak ispred svih!Do danas su sve insitucije sistema ostale nijeme na, potpisima legitimizovan, zahtjev građana da zvjerstva zaista kaznimo. Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu valjda preopterećen BITNIJIM stvarima nije našao za shodno da našu peticiju uzme na raspravu i po njoj postupi. Podsjećamo da je peticiju potpisalo preko 6000 crnogorskih građana. Takođe, javnost podsjećamo da se našom peticijom traži da se minimalne kazne za krivično djelo silovanje, ali i ostala krivična djela iz ove oblasti kazne sa minimalnom kaznom od 8 (osam) godina, a da za obljubu nad djetetom i obljubu nad nemoćnim licem bude propisana maksimalna kazna zatvora koju poznaje crnogorski pravosudni sistem. Kao pokret osnovan prvenstveno od pripadnica ženskog pola, a u svijetlu aktuelnih događaja, zahtjevamo od predsjednika Odbora za odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu – gospodina Miluna Zogovića da zakaže urgentno zasijedanje i našu peticiju stavi na raspravu. Takođe zahtijevamo prenos ove sjednice na parlamentarnom i zvaničnom youtube kanalu Skupštine Crne Gore kako bi se građanima Crne Gore omogućio uvid u stavove njihov predstavnika po ovom pitanju“,navode u saopštenju.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA