Nalaz vještaka: Pet metaka pogodilo Šejlu Bakiju

Krivično vijeće sudije Veljka Radovanovića odredilo je psihijatrijsko posmatranje Iliru Đokaju, optuženom za ubistvo devetnaestogodišnje bivše partnerke Šejle Bakije i ranjavanje njenog oca Šabana Bakije.

Na poslednjem pretresu u podgoričkom Višem sudu saslušani su vještaci trasološke struke Miljan Jakovljević, hemijske struke Dejan Smolović i vještak balističar Božidar Bakić.

Vještak Bakić kazao je da je oštećeni Šaban Bakija jednu povredu zadobio u predjelu trbuha, odnosno prepone i da se radi o jednom projektilu, dok je drugu povredu oštećeni zadobio u predjelu grudnog koša, tako da se mora raditi o povređivanju od dva projektila.

Na pitanje branioca, vještak je objasnio da je „nekontrolisano“ pucanje dosta neprecizan pojam i da se ne može izjasniti da li je okrivljeni nekontrolisano pucao sa tolikom preciznošću, a da se u konkretnom slučaju kod pokojne Šejle Bakije radilo o velikoj koncentraciji pogodaka u predjelu grudnog koša. Od pet projektila ispaljenih u Šejlu, kako je naveo, četiri su je pogodila u predjelu grudnog koša, a jedan u predjelu lijeve natkoljenice.

Prema njegovoj procjeni, kritičnog dana je ispaljeno najmanje sedam projektila, a moguće i više.

Bakić nije mogao da se sjeti da li je na projektilima bilo tragova krvi.

– A i da ih je bilo, ja bih tu krv obrisao sa površine projektila kako bih mogao nesmetano na mikroskopu da jasno vidim tragove od prolaska kroz ožljebljenu cijev vatrenog oružja koji su potrebni za identifikaciju projektila. Inače, ukoliko je postojalo tragova krvi, to je bilo u domenu drugog vještačenja, objasnio je vještak.

Vještak balističar se saglasio sa izjašnjenjem vještaka medicinske struke dr Nemanje Radojevića.

Naredni pretres zakazan je za 18. decembar za kad je predviđeno saslušanje vještaka za DNK vještačenja Svetlane Đukić i izvođenje pisanih dokaza.

Foto: Srđan Boljević/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents