Osumnjičeni za planiranje atentata na Kurtija sa jakim vezama u crnogorskom podzemlju

Albansko specijalno tužilaštvo raspisalo je 15 naloga za hapšenje poznatih ličnosti iz kriminala, biznisa, pravosuđa i policije, nakon što su imali uvid u tajne poruke preko „Skaj“ aplikacije, a na listi traženih je i Prek Kodra iz Skadra. Njega su ranije kosovske vlasti sumnjičile da je planirao atentat na Albina Kurtija. Kako je prenio „boldnews.al“, Kodra je osumnjičen i za jake veze sa crnogorskom mafijom.

Vlada Kosova potvrdila je prošle godine pisanje pojedinih medija da je u 2021. godini postojao plan za ubistvo premijera Kosova Albina Kurtija.

Kako je navedeno u tadašnjem saopštenju Vlade, obavještajna agencija Kosova obavijestila je Kurtija o ovom slučaju. To je tada prenijela i agencija Anadolija.

Uz to je A2 Njuz, koji je imao pristup dokumentima o ovom slučaju, naveo da je osumnjičeni za sprovođenje ovog plana bio Prek Kodra, koji živi u Skadru i posluje u Tropoji, Uroševcu i Dečanima. Kodra se opisuje kao „vješt snajperista“. 

Portal „boldnews.al“ prenosi da je u okviru šifrirane operacije „Metamorfoza”, albansko tužilaštvo raspisalo 15 naloga za hapšenje osoba osumnjičenih za više ubistava i nekoliko pokušaja atentata. 

„Među traženim osobama je i 47-godišnjak Prek Kodra. Kosovski mediji su prije godinu dana, pozivajući se na obavještajne izvještaje, prenijeli da je Kodra osumnjičen za planiranje ubistva premijera Albina Kurtija, ali i Džavita Halitija i Ismeta Hadže“, navedeno je u članku.

Prema dokumentu Antiterorističke jedinice, uloga Kodre u seriji atentata sa ciljem političke destabilizacije Kosova bila je da izvodi akcije. Opisan je kao neko ko je znao da koristi i snajpersku pušku.

„Osumnjičen je i za jake veze sa crnogorskom mafijom, bratanićem za kojeg se tvrdi da je bio umiješan u šverc droge i da je imao pravne probleme u Crnoj Gori. Što se tiče akcije albanskog tužilaštva, nazvane „Metamorfoza“, nijesu poznati konkretni detalji za šta je Kodra optužen i kakva je njegova uloga mogla biti u nekom od atentata na sjeveru zemlje“, navedeno je u članku.

Foto: Facebook/boldnews.al

NIKŠIĆ PROGNOZA