Ministarstvo pravde: Rano je za izručenje kralja kriptovaluta

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države i dalje čekaju odluku o izručenju kralja kriptovaluta Hjong Do Kvona, a iz Ministarstva pravde Crne Gore za „Dan“ su saopštili da je i dalje rano govoriti o tom postupku. Do Kvon se i dalje nalazi u ekstradicionom pritvoru u Spužu. On tamo čeka odluku o presudi kojom je sa prijateljem Honom Čang Junom osuđen na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanih dokumenata.

SAD ga optužuju za prevaru tešku 40 milijardi dolara, zbog čega su, odmah pošto je uhapšen u Crnoj Gori sa lažnim pasošem, tražile i njegovo izručenje. Ipak, okončanje tog postupka još nije ni na pomolu.

– U vezi sa izručenjem Do Kvona, kojeg su tražile Južna Koreja i SAD, postupak utvrđivanja zakonskih pretpostavki za njegovo izručenje još je uvijek u toku pred ekstradicionim sudom – Višim sudom u Podgorici, tako da je i njegovom slučaju još uvijek rano govoriti o izručenju – saopšteno je „Danu“ iz kabineta ministra pravde Marka Kovača.

Do Kvon i njegov prijatelj uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu, gdje su namjeravali da se ukrcaju na let Podgorica–Dubai. Kod njih su tada pronađena dokumenta navodno izdata od nadležnih organa Kostarike i Belgije, za koja je utvrđeno da su falsifikovana. Iako su na prvom suđenju negirali krivicu, kasnije su promijenili iskaz. Objasnili su da im advokat koji ih je ranije zastupao nije rekao da u spisima predmeta postoji nalaz dostavljen preko Interpola u kojem je navedeno da njihovi pasoši i lične karte nijesu validni. Naveli su da ne sumnjaju u izvještaj Interpola, ali su bili sigurni da su dokumenta iz Kostarike koja su na njihova imena važeća jer su ih dobili od agencije iz Singapura koja se bavi izdavanjem državljanstava i pasoša. Pasoši Belgije su na tuđa imena, a uhapšeni su rekli da su pitali agenciju o čemu se radi i da su ih oni obavijestili da je u pitanju greška koja će biti ispravljena.

Odlukom sudije Osnovnog suda u Podgorici Ivane Becić oni su osuđeni na po četiri mjeseca zatvora.

Mediji su ranije objavili da je sa Do Kvonovog kripto-novčanika dok je boravio u zatvoru prebačena veća količina novca. Samo u jednom slučaju stabilne valute (USDC) vrijedne 18 miliona dolara prebačene su iz kripto-novčanika povezanog sa Do Kvonom. To je saopštio profesor južnokorejskog univerziteta Cho Jae-voo, objavio je „Finance Yahoo“.

– Zamjena UCDC-a u kriptovalute stvoriće probleme vlastima koje žele da zaplijene imovinu Do Kvona, jer se neki od tokena ne mogu zamrznuti – rekao je taj južnokorejski profesor, koji vodi laboratoriju za blokčejn podatke na Univerzitetu Hansung u Seulu.

Prema navodima pomenutog medija, do transakcija USDC-a došlo je istog dana kada su 5.292 bitkoina vrijedni više od 160 miliona američkih dolara prebačena iz novčanika povezanog sa Luna Foundation Guard, jedinicom Terraform Labs, prema južnokorejskom Blockmedia.

Žalili se na presudu

Odbrana Do Kvona i Čang Juna uložila je žalbu na presudu kojom su njihovi branjenici osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja dokumenata.

– Protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojom su korejski državljani C.J.H. i K.D.H. oglašeni krivim za izvršenje krivičnog djela falsifikovanje isprave izjavljena je žalba od strane branilaca okrivljenih, o kojoj odlučuje Viši sud u Podgorici. Odluka o jemstvu je na snazi, ali se okrivljeni nalaze u ekstradicionom pritvoru koji im je odredio Viši sud u Podgorici – saopštila je ranije za „Dan“ Maja Kosović, savjetnica za odnose sa javnošću Osnovnog suda u Podgorici.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA