Ministarstvo pravde: Kovač obmanuo javnost

Iz Ministarstva pravde na čijem je čelu Andrej Milović demantovali su navode bivšeg ministra Marka Kovača da je izručenje Do Kvona prvo tražila Južna Koreja.

„Dokumentacija demantuje tvrdnje bivšeg ministra o tome da je Republika Južna Koreja prva inicirala zahtjev za izručenje.Dakle, činjenično, stvari stoje drugačije od navedenog u izjavi bivšeg ministra pravde“,navode u reagovanju iz Milovićevog resora.


Pojašnjavaju da je 27. marta 2023. godine, dopisom Ministarstva vanjskih poslova od 27. marta 2023. godine, dostavljene nota Ambasade Sjedinjenih Arneričkih Drzava od 25. marta 2023. godine, kojom je zatraženo izručenje lica Do Hyeon Kwona, rođenog 6. septembra 1991. godine u Seulu.

„Dok je tek dana 28. marta 2023. godine, dopisom Ministarstva vanjskih poslova od 28. marta 2023. godine, dostavljena nam je nota Ambasade Republike Koreje u Beogradu od 27. marta 2023. godine, kojom je zatrazeno izrucenje lica Do Hyeon Kwona i Han Chang Joona“, saopšteno je.

„Iznošenje neistinitih tvrdnji ne samo da obmanjuje javnost, već i potkopava povjerenje u pravosudni sistem i institucije države Crne Gore. Zbog čega to gospodin Kovač radi, i to ne prvi put, nama ostaje nejasno, međutim, bez obzira na navedeno, Ministarstvo pravde ostaje posvećeno transparentnosti i pravdi, u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama Crne Gore. Važno je naglasiti da Ministarstvo pravde Crne Gore postupa u skladu sa zakonima i međunarodnim obavezama, te da nijedan subjekt ne može uticati na njegov nepristrasan i zakonit rad“, zaključuju u reagovanju.

foto:ilustracija/CDM

NIKŠIĆ PROGNOZA