Miloviću i Bašovićima određeno zadržavanje do 72 sata

Ovlašćenim licima u kompanijama ,,Monte kvant” i ,,Elektro team” Denisu i Mirsadu Bašoviću i Jeleni Milović danas je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata zbog sumnje da su učešćem u utaji poreza i doprinosa oštetili državnu kasu za oko million eura.

Prema riječima advokata Mihaila Volkova, Denis i Mirsad Bašović su pred tužiocem negirali sumnje koje im se stavljaju na teret navodeći da su njihove tvrdnje mogu lako provjeriti na terenu.

„Moji branjenici su u cjelosti negirali izvršenje krivičnog djela. Ono što im se stavlja na teret je djelomično poznato i javnosti. Oni su kazali da apsolutno nijesu postojali nikakvi fiktivni poslovi i da se radilo o stvarnim poslovima-građevinskim radovima na više objekata koji su postojeći i koje su investitori zaprimili bez ikakave negativne sugestije. Dakle radi se o postojećim objektima i nema sumnje da se radi o bilo kakvim fingiranim poslovima što očekujem da ćemo i dokazati u narednoj fazi postupka“, kazao je advokat Volkov.

Stvarnom vlasniku kompanije ,,PPS” Ratku Gojkoviću, kako tvrde iz policije, zadržavanje do 72 sata odeđeno je juče nakon hapšenja.

Iz policije je rečeno da povodom sumnje za utaju poreza i doprinosa i dalje tragaju za Draganom Markovićem (41) i Omerom Šijerkićem (54).

Povodom podnošenja krivične prijave protiv šest osoba i tri firme, iz policije su, između ostalog, naveli kako se sumnja da je Gojković bio stvarni vlasnik firme ,,PPS“, iako se u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač i izvršni direktor vodio Dragan Marković.

„Ova lica se sumnjiče da su izvršila krivično djelo utaja poreza i doprinosa, te na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist i pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza od 972.350 eura. Sumnja se da su M.B. (43), D.B. (34) i O.Š. (54), ovlašćena lica u pravnom licu ‘Monte kvant’ d.o.o i J.M.(42), ovlašćeno lice u pravnom licu ‘Electro team’ d.o.o. počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret, na način što su u periodu od 2018. do 2021. godine primili fakture koje su izdate od pravnog lica ‘PPS’ d.o.o u ukupnom iznosu od 2.880.905 eura i proknjižili ih u svom knjigovodstvu“, saopšteno je iz policije.

Po tom osnovu su, dodaju, izvršili prenos novca na žiro račun firme ,,PPS“ u iznosu od 2.205.762 eura, a sve po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

„Navedeni novac je nakon podizanja sa žiro računa pomenutog pravnog lica po osnovu navodnih materijalnih troškova R.G. vraćao u gotovini uplatiocima, umanjen za proviziju koju je uzimao za učinjene usluge. Policija je tokom izviđaja došla do sumnje da je R.G. u pravnom licu ‘PPS’ d.o.o bio stvarni vlasnik, a u CRPS-u se kao osnivač i izvršni direktor vodio D.M.“,zaključuje se u saopštenju.

Foto; Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA