Milović i Bašovići će se braniti sa slobode od optužbi za utaju poreza

Ovlašćena lica u kompaniji ,,Monte kvant” Denis i Mirsad Bašović braniće se sa slobode od optužbi za utaju poreza i doprinosa kojim je državni budzet oštećen za skoro milion eura, kazao je za Pobjedu advokat Mihailo Volkov. Od istih optužbi sa slobode će se braniti i Jelena Milović, ovlašćeno lice u kompaniji „Elektro team“.

Oni su pušteni na slobodu nakon saslušanja kod sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici koji je odbio predlog tužilaštva da im se odredi pritvor.

Ratko Gojković (72) koji je sa Bašovićima i Milović uhapšen u utorak nije privođen kod sudije za istragu, pptvrdio je njegov advokat Dušan Jovović.

Prema riječima advokata Volkova, sudija za istrage je prihvatio argumente odbrane da nema osnova da se Bašovićima odredi pritvor.

On je ranije za Pobjedu kazao da su Denis i Mirsad Bašović pred tužiocem negirali sumnje koje im se stavljaju na teret navodeći da su njihove tvrdnje mogu lako provjeriti na terenu.

Oni su pred tužiocem tvrdili da apsolutno nisu postojali nikakvi fiktivni poslovi i da se radilo o stvarnim poslovima – građevinskim radovima na više objekata koji su postojeći I koje su investitori zaprimili bez ikakave negativne sugestije.

Iz policije je rečeno da povodom sumnje za utaju poreza i doprinosa i dalje tragaju za Draganom Markovićem (41) i Omerom Šijerkićem (54).

Povodom podnošenja krivične prijave protiv šest osoba i tri firme, iz policije su, između ostalog, naveli kako se sumnja da je Gojković bio stvarni vlasnik firme ,,PPS“, iako se u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač i izvršni direktor vodio Dragan Marković.

„Ova lica se sumnjiče da su izvršila krivično djelo utaja poreza i doprinosa, te na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist i pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza od 972.350 eura. Sumnja se da su M. B. (43), D. B. (34) i O. Š. (54), ovlašćena lica u pravnom licu ‘Monte kvant’ d.o.o i J. M.(42), ovlašćeno lice u pravnom licu ‘Electro team’ d.o.o. počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret, na način što su u periodu od 2018. do 2021. godine primili fakture koje su izdate od pravnog lica ‘PPS’ d.o.o u ukupnom iznosu od 2.880.905 eura i proknjižili ih u svom knjigovodstvu“, saopšteno je iz policije.

Po tom osnovu su, dodaju, izvršili prenos novca na žiro račun firme ,,PPS“ u iznosu od 2.205.762 eura, a sve po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

„Navedeni novac je nakon podizanja sa žiro računa pomenutog pravnog lica po osnovu navodnih materijalnih troškova R. G. vraćao u gotovini uplatiocima, umanjen za proviziju koju je uzimao za učinjene usluge. Policija je tokom izviđaja došla do sumnje da je R. G. u pravnom licu ‘PPS’ d.o.o bio stvarni vlasnik, a u CRPS-u se kao osnivač i izvršni direktor vodio D. M“, zaključuje se u saopštenju.

Pobjeda saznaje da je Gojković do februara 2019. godine evidentiran kao osnivač i odgovorno lice u ,,PPS“, a kada je, prema dokumentaciji, kormilo ove firme preuzeo D. M.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA