Miloš Medenica ne može na slobodu

Vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je prijedloge advokata Sonje Manojlović, Stefana Jovanović, Nikole Ivanovića i Miloša Vuksanovića da se ukinu pritvori Milošu Medenici, Vojinu Perunoviću i Marku Vučiniću. To je saopšteno na današnjem suđenju bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim optuženima.

Troje osumnjičenih terete se za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Viši sud je, takođe, odbio prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva o spajanju postupaka protiv Milice Vlahović-Milosavljević i Vesne Medenice sa postupkom koji se vodi protiv kriminalne grupe koju je navodno formirao Miloš Medenica. Taj dio postupka razdvojen je u julu, na prijedlog advokata Nikole Martinovića, jer je on tada smatrao da „nema potrebe da Vlahović-Milosavljević godinama čeka kraj suđenja protiv velikog broja okrivljenih zbog samo jedne optužbe protiv nje“.

Ponovno spajanje postupaka juče je zatražio tužilac Vukas Radonjić.

Milica Vlahović-Milosavljević tereti se za zloupotrebu službenog položaja, dok Specijalno državno tužilaštvo, u tom dijelu optužnice, Vesnu Medenicu, majku navodnog organizatora kriminalne grupe Miloša Medenice, optužuje da je zloupotrijebila službeni položaj putem podstrekavanja.

Podsjetimo, predsjednica specijalnog vijeća, sutkinja Nada Rabrenović juče je konstatovala da nijesu ispunjeni procesni razlozi za održavanje glavnog pretresa zbog nedolaska okrivljenog Milorada Medenice.

Njegov branilac rekao je sudu da ga je klijent obavijestio da je bolestan, navodeći da će sudu naknadno dostaviti medicinsku dokumentaciju.

Vijeće Višeg suda saopštilo je juče i da u postupku protiv Medenice i njenog sina Miloša nije počeo glavni pretres, te da zbog toga ne mogu odlučivati o zahtjevu advokata za ukidanje pritvora Milošu Medenici.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA