„Lazović tražio pomoć od Milovića da organizuje prebijanje zatvorenika“

Bivši policajac Petar Lazović bezuspješno je prije tri godine tražio pomoć od kolege Ljuba Milovića da u Istražnom zatvoru organizuje prebijanje pritvorenika Vidoja Stanišića, zbog “dugog jezika”.

To proizilazi iz njihove komunikacije koju su 19. decembra te godine vodili preko zaštićene Skaj aplikacije. Crnogorskim istražiteljima još u julu 2021. godine Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona dostavila je transkripte te komunikacije.

“Imaš li koga u ZIKS da mu dam pare da onog Vidoja ćor**og polomi”, pitao je tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milovića.

Sada odbjegli policajac odgovorio mu je: “Teško”, a potom pitao: “Što je skrivio?”.

“Jezik dug, a kad smo se sreli, zna Batica. A ovamo najviše na mene i Baticu laju, jer mu se brat i kum bili up**ali u gaće”, objašnjava Lazović zbog čega je kivan na pritvorenika.

Nadimkom Batica pripadnici policijskog narkokartela zovu odbjeglog kolegu Ivana Stamatovića.

U vrijeme kada je tražio da se u zatvoru “polomi” tadašnji pritvorenik, Lazović je slovio za neformalnog vođu Odsjeka za posebnu operativnu podršku u najznačajnijem policijskom Sektoru, kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović.

Stanišić je tada u pritvoru bio zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Igora Krstovića u Zeti 28. januaura te godine.Tokom suđenja negirao je povezanost sa tim krivičnim djelom.

Osim Stanišića, za pokušaj ubistva Krstovića, koji je prema policijskim informacijama blizak škaljarskom klanu, odgovara i njegov brat od tetke Dragiša Bulatović. I Bulatović je tokom istrage negirao krivicu.

Njih dvojica sa slobode se brane optužbi za pokušaj ubistva Krstovića. Pritvor im je ukinut u avgustu, jer specijalizovano vijeće Višeg suda nije uspjelo da za tri godine donese prvostepenu presudu u tom predmetu…

Prema policijskim podacima, Stanišić je dio podgoričke ćelije kavačkog klana, a svojevremeno je bio blizak suparničkoj organizovanoj kriminalnoj grupi – škaljarcima.

Hapšen je i osuđivan više puta, uglavnom zbog krivičnih djela sa elementima nasilja, a sudilo mu se i zbog sofisticiranijih metoda kriminala – računarske prevare…

OPTUŽBE PROTIV “AGENTA”

Specijalno državno tužilaštvo tereti Petra Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja ZviceraSlobodana KašćelanaRadoja ŽivkovićaNikole SpasojevićaMilana VujotićaDuška Roganovića, Radovana MujovićaRadovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

U septembru 2023. godine SDT je Višem sudu u Podgorici dostavilo još jednu optužnicu kojom je obuhvaćen i taj uhapšeni bezbjednjak, a terete ga da je dio policijskog narkokartela, čiji članovi su osumnjičeni za više krivičnih djela.

Osim Lazovića, na spisku optuženih su i Zvicer, Milović, uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović, uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, nekadašnji policajac Mileta Ojadnić

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio te policijske kriminalne organizacije su i Ivan Stamatović, Nebojša BugarinMilan PopovićMiloš MišurovićMarko NovakovićIvan NikolićGoran StojanovićBožidar JabučaninAleksandar KekovićVladimir BajčetaTihomir AdžićFilip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević) i Dražen Milović.

Početkom novembra, Lazović je saslušan u SDT-u u još jednom predmetu, u kom ga sumnjiče da je sa Miletom i Bojanom Ojdanićem i Milanom Popovićem, učestvovao u švercu tone kokaina iz Ekvadora u Belgiju:

“Sa namjerom dalje prodaje u zemljama Zapadne Evrope i u Crnoj Gori, u 2021. godini”.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tom tajnom agentu lisice na ruke stavljene su u julu 2022. godine, tačno godinu nakon što je Europol tadašnjem SDT-u dostavio spise koji ga teško optužuju da je radio za mafiju, a ne protiv nje.

Iako je tokom saslušanja negirao krivicu, tvrdeći da se borio protiv mafije, kriptovane poruke koje je uhapšeni bezbjednjak slao Zviceru, odbjeglom kolegi Miloviću i optuženom narkobosu iz Pljevalja Darku Šariću, govore da je bio dio kriminalnog klana.

U toj komunikaciji, pripadnike njima suprotstavljenog škaljarskog klana nazivao je dušmanima, otkrivao mafiji njihovo kretanje, akcije koje sprovodi, koga od škaljaraca hapsi.

Zvicera je nazivao bratom, a od Šarića je tražio da Kotoraninu garantuje i za Milovića, kako bi mu ovaj “napravio prostor” da i on radi sa njima.

Između ostalog, hvalio se šefu kavačkog klana kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan i od njih iznuđuje iskaze. Poruke pokazuju i da je izvršavao Zvicerove naloge – tukao škaljarce, hapsio ih, otimao, ali i da ga je obavještavao o kaznama koje navodno dogovaraju sa SDT-om.

Poruke koje su razmjenjivali pokazuju da je uhapšeni bezbjednjak pred izbore 2020. godine o politici razgovarao sa šefovima kavačkog klana, tada kivan što neki ne daju “ni banke” partiji koju podržavaju, da je nakon toga planirao kupovinu makar jednog poslanika, ali i pred lokalne izbore u Nikšiću učestvovao u praćenju poslanika i aktivista tadašnjeg Demokratskog fronta…

Foto: Luka Zeković/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents