Krstovići sjutra pred Apelacionim sudom: Od nedostatka dokaza do “političkih poena” tužilaštva

Pred Apelacionim sudom Crne Gore sjutra se održava ročište na kojem će se raspravljati o žalbi Višeg državnog tužilaštva na oslobađujuću presudu Budimiru i Marini Krstović. Podsjećamo, njima se sudilo po predmetu vezano za 1,2 tone kokaina.

Krstovići su oslobođeni optužbi 24. novembra prošle godine. Tokom cijelog sudskog postupka, koji je trajao 15 mjeseci, nalazili su se u istražnom pritvoru.

Presudu je tada izrekla sudija podgoričkog Višeg suda, Vesna Kovačević, koja je od samog početka vodila ovaj sudski predmet. Tužiteljka Tanja Božović nije prisustvovala izricanju presude. Sudija je navela da je optužnica u suprotnosti sa dokazima. 

Sudija Vesna Kovačević je, između ostalog, u obrazloženju presude tada navela da nema ni jednog dokaza kojim bi se Krstovići mogli proglasiti krivim. Ona je u tom obrazloženju navela da su za sud Marina i Budimir Krstović nesumnjivo nevini. Takođe, sudija je tada kazala je da sudu nije jasno na osnovu čeka ih Više državno tužilaštvo dovodi u vezu sa kokainom. Podsjetila je na da se u svijetu dešavaju slučajevi da se u poručiocima tovara voća ubaci kokain ali da to nema veze sa njima.

Sudija je tog 24. novembra navela da je stav suda da kokain nije bio namijenjen za Krstoviće i da nije bio namjenjen za Krstoviće i za magacin fime “San Francisko”.

Dodala je tada da na osnovu iskaza svjedoka, sud smatra da je postojala mogućnost i opcija da kokain NN lice, lica izvuku u Luci Bar, kako je to praksa u svijetu i regionu.

Kako je portal Dan ranije izvještavao sa oslobađajuće presude, sudija je ukazala i na izjave svjedoka i na izjave službenika policije koji su naveli da je droga otkrivena na moru i da za policiju Krstovići nisu bili sumnjivci.

Tada je  dodala da se to vidi i iz odluke policije i tužilaštva da Krstoviće ne stave na mjere tajnog Takođe, sudija je kazala da nije jasno zašto policija nije dala prostora da radnici magacina ” San Francisko” otvore tovar i da se vidi kako će reagovati ako ugledaju kokain.

Takođe, Ustavni sud prihvatio je Ustavne žalbe odbrane Krstovića.

Tako se između ostalog, prema stavu Ustavnog suda koji se navodi u dokumentu u koji je portal ranije Dan imao uvid, navodi da “Iz pobrojanih dokaza, na način na koji su siti obrazloženi, ne može se izvesti jasan zaključak da su okrivlejni (podnosioci ustavne žalbe)  osnovano sumnjivi da su na naprijed opisan način izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret”.

-Analizirajući razloge koje je sud istakao u osporenim rješenjima na kojima je zasnovan zaključak da postoji osnovana sumnja kao uslov za pritvor, Ustavni sud smatra da se ne može uočiti jasno obrazložena veza, zasnovana na činjenicama ili čvrstim indicijama, između navedenih razloga i zaključka o postojanju “osnovane sumnje” da su podnosioci žalbe počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret……..U konkretnom slučaju, u osporenim rješenjima, se ne navode relevantne činjenice slučaja koje bi ukazale na “osnovanu sumnju” da su podnosioci ustavne žalbe izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret i da “osnovana sumnja”  zaista postoji u datom slučaju. Ovakav pristup suprotan je međunarodnim standardima ljudskih prava koji propisuju da je opravdana sumnja  da je  osumnjičeni izvršio dato krivično djelo osnovni element za postojanje pritvora a koji su inkorporirani i u ustavnopravni sistem Crne Gore…- navodi se između ostalog ranijem u dokumentu Ustavnog suda.

Dalje se navodi da “Ustavni sud podsjeća da količina  činjenica i dokaza koje podrepljuju ” osnovanu sumnju”, odnosno zaključak u osnovanoj sumnji, predstavlja nešto o čemu redovni sud vodi računa, tada nije na Ustavnom sudu da ispituje da li dato obrazloženje zadovoljava  ovaj nivo, osim ako obrazloženje samo po sebi nije proizvoljno kao što je u konkretnom slučaju”.

Tužilaštvo, manjak dokaza i politički poeni

Podsjećamo, advokati Dragoljub Đukanović, Bojana Franović i Stefan Jovanović su tokom cijelog psotupka kukazivali na manjkavost optužnice i na nedostatak dokaza.

Tako je, na jednom od ročišta Sudski tumač za španski jezik kazala pred sudijom Vesnom Kovačević, da je dio poruka koje su na engleskom jeziku  proizvoljno prevela i ako nije tumač tog jezika i da se izvinjava ako je nekome time napravila štetu. 

Odbrana je od početka suđenja ukazivala na tu manjkavost i poruku koja je na taj način prevedena, čije značenje je pogrešno pevedeno,a na čemu se zasnivala optužnica.

Takođe, Budimir i Marina Krstović su do početka do kraja suđenja naglašavali da su nevini i da nemaju veze sa pomenutim kokainom. Oni su i tokom same istrage i sudskog psotupka sarađivali sa nadležnima.

Budimir Krstović je ukazivao na to da je droga otkrivena na vodi a ne u magacinu.

Advokat Đukanović je više puta pitao zašto se nije Krstovićima dala šansa, kao jednoj poznatoj kompaniji u čijem je magacinu takođe pronađena droga, da prijave kokain. On je ukazao da su policajci odma upali u magacin i da radnici magacina nisu imali priliku ni da vide šta se nalazi u paketima banana.

-Niste im dali priliku da vide i da pozovu policiju – govorio je tada advokat Đukanović.

Odbaran je više puta ukazivala da se ovom optužnicom juri od strane tužilaštva za jeftinim političkim poenima u očima Dritana Abazovića.

Advokati su, ali i sudija, više puta naveli da zbog manjkavosti dokaza su prinuđeni da tokom tog sudskog postupka sprovode istragu, što je bio zadatak tužilaštva koji prema njihovom stavu nije odrađen.

Navodi istrage

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla  1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Charlotte“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

Izvor: Dan

Foto: Uprava policije

NIKŠIĆ PROGNOZA