Kragujevčanin negirao ubistvo Gorana Vlaovića na Pagu

Duško Tanasković iz Kragujevca, optužen da je prošlog ljeta na Pagu u Hrvatskoj ubio Gorana Vlaovića, jednog od najviše rangiranih pripadnika „škaljarskog klana”, u sudnici suda u Zadru odbacio je optužbe za ovaj zločin. Iako je uhapšen gotovo na samom mjestu zločina, a tužilaštvo protiv njega, kako je navelo, ima 32 dokaza, Srbin tvrdi da nije kriv.

Porodica Tanaskovića, koji je živio u Beogradu, nije prisustvovala suđenju, ali je ponudila 100.000 eura jemstva za njegovo puštanje na slobodu.

Sud jemstvo nije prihvatio. Tanasković je u sud doveden obučen u pancir, sa lisicama na rukama, okružen stražarima.

Ubistvo se dogodilo 26. avgusta 2022, u šest sati, ispred noćnog kluba „Noa” na plaži Katarelac. Tada je Tanasković, prema optužnici, ispalio hitac Vlaoviću u potiljak iz „gloka”. Umro je na putu do bolnice.

Tanasković je najavio da će odbranu iznijeti na kraju sudskog postupka, a njegov advokat Vinko Gulišija planira da pozove vještake psihijatrijske struke jer tvrdi da Tanasković boluje od paranoidne šizofrenije, dok je vještačenje pokazalo da je bio uračunljiv i svjestan svojih postupaka.

U sudnici je na početku suđenja pušten video-snimak ubistva koji su načinile bezbjednosne kamere, na kome se vidi trenutak kada ubica puca u Vlaovića. Optuženi ga je pogledao mirno, a zatim je bez riječi sjeo na svoje mjesto.

U trenutku ubistva na Pagu se održavao „Sonus festival”, a sve se dogodilo naočigled velikog broja ljudi koji su se vraćali u apartmane poslije noćnog provoda u klubovima.

Tanasković je prema iskazima svjedoka, izvukao pištolj iz torbice i pucao Vlaoviću u potiljak, a zatim počeo da bježi. Usput je polomio telefon i presvukao dio odjeće, dok je ranac bacio u žbunje.

Sud je saslušao djevojku ubijenog, Draganu B., koja je sa njim živjela u Beogradu. Navela je da su te noći sa prijateljima bili u klubu „Noa”, ali je ona otišla u apartman ranije jer je bila umorna. Na vrata joj je oko šest sati lupao prijatelj i javio joj da je Goran ubijen. Otrčala je i vidjela ga u lokvi krvi. Po dolasku u bolnicu saznala je da je preminuo a ljekari su od nje tražili da ga identifikuje.

Šef obezbjeđenja kluba i dvojica njegovih kolega izjavili su da su u trenutku kada se začuo pucanj pokušali da uhvate mladića, koji je prodavao lažne narukvice za festival. Vidjeli su čovjeka kako pada i krvari i mladića u crnoj majici, kako bježi. Pozvali su policiju i krenuli za ubicom koji je trčao ka plaži, dok je usput odbacivao odjeću. Pokušavao je da stopira neko vozilo, ali je brzo stigla policija i uhvatila ga.

Ubijeni Vlaović navodno je bio jedan od najbližih saradnika Jovana Vukotića, vođe „škaljarskog klana”, koji je likvidiran nepunih mjesec dana kasnije u Istanbulu. Hrvatski mediji navode da Tanasković može biti osuđen na zatvorsku kaznu od pet do 20 godina.

Izvor: politika.rs

Foto: Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA