Kovač odbio izručenje državljanina Srbije Kosovu, sumnja u politički progon

Ministar pravde Marko Kovač odbio je zahtjev Kosova da im Crna Gora izruči Momčila Vukotića (61), rođenog u Peći sa boravištem u izbjegličkom naselju Rudeš u Beranama. Vukotić je bio uhapšen po zamolnici Kosova zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prvenstveno, Viši sud u Bijelom Polju dao je odobrenje za izručenje Vukotića Kosovu, ali je Kovač tu odluku poništio.

U rješenju Ministarstva pravde, kako „Dan“ saznaje, navedeno je da bi izručenje ovog osumnjičnog Kosovu predstavljalo povredu člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

U odluci je navedeno da u rješenju Specijalnog tužilaštva Kosova o pokretanju istrage nije navedeno koje radnje je navodno preduzeo Vukotić, a koje ulaze u sastav krivičnog djela. Umjesto toga, sa Kosova tvrde da se poslije 24 godine navodno pojavio svjedok koji je prepoznao sliku Vukotića u nekom albumu.

Ministar Kovač je ocijenio da ovo nije jedini slučaj da Kosovo traži izručenje državljanina Srbije za ratni zločin, a da je politički momenat, odnosno odnos Srbije i Kosova u smislu nedostatka direktne saradnje njihovih pravosuđa i narasle tenzije, koje kulminiraju nešto što ukazuje na sumnju da se radi o političkom progonu. Uz to, napomenuli su da je lice koje Kosovo potražuje i starije dobi.

Zaključeno je da bi izručenjem bio povrijeđen član 3 Konvencije, a osnov i ovlašćenje za odbijanje se crpi iz Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Evropskoj konvenciji o ekstradiciji.

Nakon ove odluke Kovača, i bjelopoljski sud je donio rješenje o odbijanju zamolnice Kosova.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA