Kovač: Južna Koreja je prva tražila izručenje Do Kvona

Izručenje Do Kvona od Crne Gore prvo je tražila Južna Koreja, a tek nakon njihovog stigao je zahtjev i Sjedinjenih Američkih Država.

To je „Vijestima“ saopštio bivši ministar pravde, Marko Kovač, u čijem mandatu su i stigli zahtjevi za ekstradiciju tog državljanina Južne Koreje.

„U odnosu na pitanja koja ste postavili, bez namjere da na bilo koji način utičem na odluku suda u ovom predmetu, ali svjestan značaja samog postupka, svih okolnosti koje ga okružuju, kao i činjenice da je postupak dominantno trajao u toku mog mandata, ukazujem da je Ministarstvo pravde Republike Koreje prvo dostavilo molbu za izručenje u postupku ekstradicije državljanina Republike Koreje Do Kvona“, rekao je Kovač.

Kovač je objasnio da, shodno članu 26 Zaona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja, pored prvenstva podnošenja zahtjeva, uzima se u obzir težina krivičnog djela, mjesto izvršenja krivičnog djela, državljanstvo traženog lica, mogućnost daljeg izručenja drugoj državi, kao i druge okolnosti…

foto:RTCG-arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA