Koprivica oslobođen odgovornosti za smrt trojice mladića

Zoran Koprivica koji je optužen za izazivanje saobraćajne nesreće 18. jula 2020. godine u Nikšiću, a u kojoj su poginuli Andrija Vicković (19) i Danilo Delibašić (18) dok je Nikola Delibašić od posljedica povreda preminuo 12 dana kasnije, presudom nikšićkog Osnovnog suda oslobođen je optužbi.

Presudu je donio sudija Mirko Kujović.

Saobraćajna nesreća se dogodila 18. jula u 19.48 časova na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Brlja. Tokom sudskog procesa saslušani su svjedoci, obavljena tri vještačenja, pregledan snimak na kojem je zabilježena nesreća.

Prvi saobraćajni vještak koji je bio na mjestu nesreće se izjasnio da je prilikom vještačenja koristio tri metode i utvrdio da je uzrok nesreće izazvao vozač šlepera jer se uključivao gdje nije smio. Sa tim stavom bili su saglasni i dvojica drugih vještaka, ali su se mišljenja razlikovala u brzini kretanja Andrije Vickovića.

Prvi vještak saobraćajne struke je stava da se Vicković kretao brzinom od 100 do 130 kilometara na sat, dok su dvojica drugih vještaka mišljenja da je brzina iznosila oko 177 kilometara na sat.

„Optuženi je svjestan da svojom radnjom može učiniti djelo, ali je olako držao da do toga neće doći ili da će to moći spriječiti, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, upravljao teretnim vozilom ,,man“, registarskog broja NK CT 936, sa priključnim motornim vozilom registarskog broja NK 016 AB i time ugrozio saobraćaj da je doveo u opasnost živote i tijela Andrije Vickovića, Danila Delibašića i Nikole Delibašića“, navodi se u optužnici.

Pojašnjeno je da se Koprivica uključivao u saobraćaj sa asfaltnog proširenja pored benzinske stanice ,,Pigo Petrol“ gdje mu je vozilo bilo zaustavljeno, u pravcu Nikšića, na mjestu gdje to nije dozvoljeno.

„I to preko pune razdjelne linije i pri tome se nije pridržavao ograničenja, zabrana i obaveza izrađenih saobraćajnom signalizacijom i nije postupao u skladu sa njihovim značenjem usljed čega je, vozeći ovako protivpravno odredbi člana 133 stav 3 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, izazvao sudar sa putničkim vozilom ,,opel korsa“, registarskog broja CT AL 277, kojim je upravljao Andrija Vicković“, navodi se u optužnici.

Vicković se sa saputnicima kretao desnom kolovoznom trakom iz pravca Nikšića prema Podgorici kada je automobilom ,,opel korsa“ udario o kraj šlepera. ,,Opel korsa“ se od siline udarca odbila pored puta.

Na mjestu su stradali Danilo Delibašić i Andrija Vicković, dok je Danilov brat od strica Nikola nakon udesa hitno transportovan u nikšićku bolnicu.

Nikšićki ljekari su kod njega konstatovali višestruke povrede grudnog koša, zbog čega je i transportovan na Kliniku za neurohirurgiju.

U Kliničkom centru Crne Gore Nikola Delibašić je bio u indukovanoj komi sve do 30. jula kada je preminuo.

Zbog smrti mladića u Nikšiću je bio proglašen dan žalosti.

Suđenje je odgađano više puta, uz obrazloženje da ,,nijesu bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje pretresa i sprovođenje dokaznih radnji“.

Izvor: Pobjeda

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA