Kontrola optužnice: Čađenović 27. juna pred sudom

Kontrola optužnice protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića, koji je prema tvrdnjama kolega zloupotrebljavao službeni položaj i činio ustupke pripadnicima kriminalne organizacije na čijem čelu se nalazi Kotoranin Radoje Zvicer, zakazana je za 27. jun. To je iz podgoričkog Višeg suda potvrđeno za portal Dan.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva koju potpisuje, Čađenović je prikrivao izvršioce najtežih krivičnih djela i nije pokretao krivične postupke protiv njih, tako što je uklanjao krivične prijave protiv vođa i pripadnika kriminalnog kavačkog klana, Radoja Zvicera, Igora Božovića, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Aleksandra Paunovića i Aleksandra Ljumovića.

-Čađenović je to činio po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, koja su mu prenošena preko drugih pripadnika, a koje je specijalni tužilac, sa drugim članovima kriminalne organizacije iz Uprave policije, „prihvatio da izvršava u cilju realizacije kriminalnog plana- navodi su SDT-a.

Tužilac Čađenović je, kako se navodi u optužnici, Zvicera, Vujotića, Živkovića i Dragana Kneževića, u spisima tužilačkih predmeta predstavljao kao nepoznata lica, iako je znao njihov identitet.

-… uklanjao je izvještaje i prikrivao podatke dobijene od Europola, a koje je lično dobijao na USB memoriji. Tako dobijeni materijal selektovao je i na CD narezivao samo određene komunikacije, koje je potom, uz spise predmeta u kojima je dobio te podatke, dostavljao sudu- stav je SDT-a.

Podsjetimo, Čađenović je pred SDT-om  negirao veze sa kavačkim klanom.  On je ukazao da posao tužioca obavlja 20 godina u skladu sa zakonom i ovlašćenjima zbog čega iskaz svjedoka saradnika Milana Kankaraša, kojim optužuje Duška Roganovića bez pokrića, nije mogao prihvatiti kao dokaz i pokrenuti krivični postupak.

Čađenović je naveo da ne poznaje Radoja Zvicera ni Duška Roganovića, ali zna da se imena ovih ljudi nalaze na optužnici za otmicu i ubistvo Mila Radulovića koju je on podigao.

Uhapšen je  9. decembra prošle godine a u petak nakon što je SDT podnijelo optužnicu protiv njega produžen mu je pritvor.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA