Kontrola dokaza za napad na Oliveru Lakić i ubistvo Kruščića 31.januara

Kontrola optužnice protiv 14 okrivljenih za ubistvo Miodraga Kruščića i napad na novinarku Oliveru Lakić juče je u podgoričkom Višem sudu odgođena za 31. januar kako bi advokati optuženih do tada izvršili uvid u spise predmeta.

Predmet ove optužnice je i krijumčarenje 554 kilograma maruhuane iz Albanije u Crnu Goru, 26. januara 2021. godine.

Predsjednik vanraspravnog vijeća Boris Savić je uvažavajući zahtjev advokata za odgađanjem saopštio i da očekuje da će spisi predmeta biti skenirani do petka.

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su odbjegli Milan Vujotić, Filip Knežević i Aleksandar Ljumović, kao i Mario Milošević, Goran Rakočević, Veselin Bubanja, Filip Bešović, Luka Bulatović, Dejan Vukašinović, Branislav Karadžić, Goran Vukčević, Mijajlo Stojanović, Darko Lalović i Sanja Božović.

Njih specijalno tužilaštvo tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teška tjelesna povreda, teško ubistvo, ubistvo putem podstrekavanja, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Milošević koji je prema evidenciji bezbjednosnih službi, jedan od ključnih ljudi kavačke kriminalne grupe, optužen je da je 21. maja 2018. godine ispalio smrtnoniosni hitac u Kruščića dok je sjedio u kafiću na Starom Aerodromu u Podgorici.

Pobjeda je ranije pisala da je Milošević nakon ubistva Đuričkovića 2016. na Cetinju napustio Crnu Goru, ali istražitelji sumnjaju da je u maju 2018. ponovo boravio u našoj zemlji kako bi ubio Kruščića koji je bio suvlasnik diskoteke ,,Bigl“.

Prema navodima dokumenta Apelacionog suda, tim koji radi na ovom slučaju došao je do podataka da je Milošević 2. maja 2018. godine ušao u Crnu Goru kada je u Rožajama uključio kriptovani telefon.

Dokazi su ukazali da je Rakočević dovezao Miloševića do lokala ,,Palata“ na Starom aerodromu.

Nakon što je, kako se sumnja, Milošević ubio Kruščića iz pištolja ,,glok“, njih dvojica su se odvezli do štek stana u kome se Milošević krio dva dana. Potom je u pratnji Miloševića, Ljumovića, Rakočevića i Vukašinovića, što je potvrđeno video nadzorom odvezao se do Rožaja.

Milošević je uhapšen 18. jula 2018. godine na Kosovu i izručen Crnoj Gori.

Napad na Oliveru Lakić 8. maja 2018. godine ispred zgarde u kojoj stanuje rasvjetljen je zahvaljujući prepisci Rakočevića i Kneževića preko Sky aplikacije ali i iskazom svjedoka-saradnika, kosovskog državljanina Bajrama Piste.

Specijalno tužilaštvo je krajem 2021. godine kao direktnog napadača na novinarku označilo Filipa Kneževića, iako su 2019. godine policija i tužilaštvo tvrdili da je napadač bio Bešović.

Sa druge strane, Pista je tužiocima ispričao da su mu osumnjičeni nudili 200.000 eura za, kako je rekao, ,,ubistvo novinarke jer je vidjela nešto što ne treba“. Prema njegov iskazu, počeo je da prati Lakić, fotografiše je i sve prenosi Filipu Kneževiću.

Svjedočio je i da je Bešović bio šofer kada su pratili Oliveru Lakić i da je javio Filipu Kneževiću vrijeme i momenat kada je sama i kada može nesmetano da joj se priđe.

Olivera Lakić je ranjena kada joj je osoba, za koju SDT tvrdi da je Filip Knežević, prišla sa leđa i jednim metkom pogodila u list noge.

Foto: Igor Milić/ Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA