Konjević: Zaduženje urađeno u skladu sa Zakonom o budžetu, ružno je praviti kampanju nakon dvogodišnjeg ćutanja

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da je zaduženje od 750 miliona eura početkom decembra 2020. godine urađeno u skladu sa Zakonom o budžetu za 2020. godinu, odnosno rebalansu budžeta.

„Vijesti“ su danas objavile Informaciju Vlade o zaduženju koju su predali Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

U informaciji piše da se u decembru 2020. godine Vlada Crne Gore zadužuje u iznosu od 750.000.000,00 eura suprotno odredbama Zakona o budžetu za tu godinu, prekoračen je iznos kreditnog zaduženja planiranim Zakonom o budžetu za 2020. godinu i nije bilo ovlašćenja za potpisivanje, u pogledu iznosa sredstava, kao i potrebe zaduživanja.

SDT je Informaciju Vlade spojilo sa već formiranim krivičnim predmetom, koji je u izviđajnoj fazi pokrenut još u decembru 2021. godine na osnovu krivičnih prijava koje su, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, podnijeli poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević i NVO “Montenegro International” protiv bivšeg ministra finansija Milojka Spajića.

„Jedno je da li je bilo potrebe za tolikim zaduženjem, a drugo je da li je to urađeno u skladu sa zakonom. Među prvima sam tražio dokumentaciji i parlamentarnu istragu. Dokumentaciju sam dobio u aprilu 2021. i nakon toga imali kontrolno saslušanje. Radi javnosti, a lako je utvrditi ko god pogleda dokumentaciju – zaduženje je urađeno u skladu sa Zakonom o budžetu za 2020. godinu, odnosno Rebalansu. Vlada je donijela Odluku o zaduženju izdavanjem obveznica. Tadašnja većina je ćutala a danas navodno sumnja u transakciju. U najkraćem, uvidom u dokumentaciju aprila 2021. godine smatram da je sve u formalnom smislu urađeno u skladu sa Ustavom i zakonima. Na stranu razlike ružno je praviti kampanju nakon dvogodišnjeg ćutanja. Očigledno je“, napisao je Konjević na Tviteru.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA