Knežević odbio SDT da, dok je u pritvoru, svjedoči o aferama Mila Đukanovića “Ničija kuća” i “Prvi milion”

Pritvoreni biznismen Duško Knežević odbio je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da dok je u pritvoru svjedoči o slučajevima „Ničija kuća“ i „Prvi milion“ Mila Đukanoviča, naveli su u saopštenju Kneževićevi advokati Dražen Medojević i Marko Ivanović.

Medojević i Ivanović danas su Kneževića posjetili u Spužu. Saslušanje Kneževića juče je obavila tužiteljka Tanja Čolan Deletić u prostorijama Višeg suda u Podgorici, a u prisustvu sudije tog suda Amira Đokaja i advokata Medojevića.

„Knežević tvrdi da je odveden iz Spuškog zatvora bez poziva, na način što mu je samo rečeno da mora odmah da se spremi da ide u sud na saslušanje, gdje ga je čekao njegov branilac Medojević, koji mu je objasnio da je zbog hitnosti slučaja moralo tako da se reaguje, a da oni nijesu imali drugog načina da ga obavijeste. Tužiteljka Tanja Čolan Deletić ga je obavijestila da je tu u svojstvu građanina i da treba da odgovori na pitanja vezano za slučajeve koji su još u fazi izviđaja, a u pitanju su poznate afere zvane “Ničija kuća” i “Prvi milion”, te povezanost g-dina Mila Đukanovića sa kastodi računom.Knežević je odbio da se izjašnjava po tim predmetima, kazavši Tužiteljki isto što je nedavno rekao medijima, da neće odgovarati na pitanja dok je u zatvoru u Spužu, a posebno ne kao svjedok protiv drugih lica, jer ne želi da ponovo bude iskorišćen i zloupotrijebljen, kao što je već bio politički iskorišćen za borbu protiv Mila Đukanovića i rušenje njegovog režima. Dakle, vodiće se samo svojim interesima u vezi sa zaštitom uništene i povraćajem oduzete imovine, arbitraže i interesom preko hiljadu ljudi iz Atlas grupe koji su ostali bez posla, tako da više kod njega ne postoji, kako on to kaže, “zavičajni romantizam”“,istaknuto je u saopštenju Kneževićevog pravnog tima.

Knežević je stava, navedeno je u saopštenju, da tužioci novović i SDT „ako žele da riješe slučajeve najvećih afera u Crnoj Gori – “Koverta”, “Ničija kuća”, “Prvi milion”, kastodi računa, znaju kako da uspostave kontakt sa njim radi dogovora potencijalne saradnje s njegove strane“.

Advkat Medojević sugeriše da Duško Knežević mora imati čvrste garancije vezano za svoju bezbjednost i uslove za ukidanje pritvora i mogućnost obavljanja poslovnih aktivnosti koje se tiču Univerziteta, svoje poslovne grupacije i svoje imovine, te garancije da će mu se omogućiti aktivno učešće u potencijalnom arbitražnom postupku.

„Dakle, smatramo da je to način koji bi išao u pravcu stvaranja preduslova za pravo rješenje u konkretnom slučaju”, izjavio je jedan od Kneževićevih advokata Marko Ivanović.

foto:Dobrilo Malidžan

NIKŠIĆ PROGNOZA