„Kazna od dvije godine je legalizacija ubistva“

Podgoričanka Petra Gazdić ogorčena je zbog presude kojom je Dejan Šarac (25) osuđen na dvije godine zatvora za izazivanje teške saobraćajne nesreće u kojoj je nastradala njena kćerka Valentina Gazdić (29). Prvostepenu presudu je 10. novembra izrekao sudija Višeg suda u Podgorici Veljko Radovanović.

Majka nastradale djevojke, uz zahvalnost našem listu što smo joj omogućili da iznese svoje mišljenje, kazala je da osjeća užasnu tugu i razočaranje zbog postupka pravosudnih organa Crne Gore.

– Nakaradna kaznena politika je uvredljiva i za žrtve i za one koji su ostali da žale za njima. Meni ovakva kaznena politika i kazna od dvije godine zatvora za život moje ćerke djeluju kao potvrda devalvacije života, koji nema cijenu. Kazna od dvije godine za onoga koji je pijan i drogiran vozio više od 100 kilometara na čas i ubio moju ćerku liči na pokušaj legalizacije ubistva u Crnoj Gori. Ako jedan nevini ljudski život vrijedi samo dvije godine zatvora, to ne znači samo da je život pojeftinio, nego i da je zločin ubistva sveden na nivo blažeg prekršaja. Na veliku žalost, ja nisam jedina majka i moja porodica nije jedina koja je doživjela sličan gubitak i nepravdu; nas je u Crnoj Gori na stotine, ako ne i na hiljade – majki, očeva, djece, unučadi – kazala je Petra Gazdić.

Ona je istakla da bi sudije koje dijele pravdu trebalo da budu savjesne i svjesne da njihove presude ne utiču samo na živote onih kojima sude, već i na one koji su žrtve zločina.

– Ja nikome ne želim zlo, ni krvnicima, ni sudijama, ali bih voljela da upitam sudije i one koji su studirali prava: gdje je poginula pravda, pa da joj na grob odem i da zaplačem nad njom? Željela bih da upitam sudije iz crnogorskog pravosuđa kakvu bi presudu donijeli i kako bi presudili u slučaju da je stradao član njihove porodice? Poslije ovakve sramne i za mene uvredljive presude, završila bih samo jednom rečenicom. Zločincima neka je zločin na čast, sudijama neka su na čast presude koje su potpisali, a meni neka je na čast moje nevino stradalo dijete. Za druge ne znam, ali ja se imam čime ponositi – kazala je majka tragično stradale Valentine Gazdić.

Šarac se tereti da je 9. juna 2019. godine izazvao saobraćajnu nesreću na raskrsnici Bulevara Save Kovačevića i Ulice 4. jula, kada je udario u vozilo kojim je upravljala Gazdić. Ona je zadobila teške povrede, od kojih je nakon tri dana preminula u Kliničkom centru Crne Gore.

Prema navodima optužnice, Šarac je oko dva časa iza ponoći, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, vozio „mercedes“ pod dejstvom kokaina, brzinom od najmanje 109,98 kilometara na čas.

Viši sud je u maju 2021. godine prihvatio sporazum Višeg državnog tužilaštva i Šarca kojim je optuženi priznao krivicu u zamjenu za godinu i četiri mjeseca zatvorske kazne.

Dva mjeseca kasnije, Vanraspravno vijeće Višeg suda uvažilo je žalbu porodice Valentine Gazdić i ukinulo rješenje kojim je prihvaćen sporazum o priznanju krivice.

Kada se na sudu razmatrao sklopljeni sporazum, brat nastradale djevojke je kazao da je to uvreda za sjeni njegove sestre i za čitavu porodicu.

Valentina bila sama u autu

Moja ćerka Valentina Gazdić je u junu 2019. godine, sa nepunih trideset godina, tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na raskrsnici Bulevara Save Kovačevića i Ulice 4. jula. Prije svega želim da mediji budu obaviješteni da je tragične noći moja ćerka u vozilu bila sasvim sama, a ne, kako pogrešno prenose, u društvu izvjesne Zorane Radulović, pa ovim putem apelujem da se ta greška u budućim medijskim navodima ispravi. Ovom prilikom zahvaljujem svim elektronskim i štampanim medijima koji su, sem ove greške, sasvim objektivno informisali javnost o toku sudskog postupka koji je potrajao oko tri i po godine, kazala je Petra Gazdić.

Foto: VOP

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents