Kako su istražni organi povezali Kneževića i Milovića

Istraga o vraćanju pištolja Miloviću, kako „Dan“ saznaje, pokrenuta je nakon spisa koji su Crnoj Gori dostavljeni od Europola i Francuske putem međunarodne pravne pomoći. 

Da je policijski službenik Darko Knežević, kako se sumnja, vratio pištolj kolegi Ljubu Milović istražitelji su otkrili zahvaljujući „skaj“ prepisci ovog odbjeglog policajca. Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, istraga u ovom slučaju pokrenuta je pošto je Europol dostavio prepisku navodnih pripadnika kriminalne grupe čiji je član, kako sumnjaju istražitelji, bio i Milović. U jednoj od poruka Milović je saučesnicima opisao sporni događaj. Nakon dostavljanja tih spisa i dokumenata koji su putem međunarodne pravne pomoći pristigli iz Francuske, Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet kako bi se utvrdili detalji.

Kako „Dan“ nezvanično saznaje, o spornom vraćanju pištolja nije sačinjena službena zabilješka, već su saslušani pripadnici Interventne jedinice policije, koji su iznijeli svoja saznanja o tom slučaju. Nakon toga uslijedilo je hapšenje Kneževića. Prema navodima iz istrage, pripadnici Interventne jedinice policije pretresali su Milovića i još jednog kolegu kada su bili suspendovani zbog otmice konobara koji je radio u Milovićevom lokalu. Kada je u Upravu policije stigla informacija da je kod Milovića pronađen pištolj, on mu je vraćen, navodno, mimo propisane procedure. O tome čak nije obaviješteno ni nadležno tužilaštvo.

Šef uniformisane podgoričke policije Darko Knežević sumnjiči se da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Slobode je lišen na radnom mjestu, nakon čega je priveden u Specijalno državno tužilaštvo. Na saslušanju je, kako je „Dan“ ranije objavio, izričito negirao krivicu. Specijalni tužilac mu je odredio zadržavanje do 72 sata, a nakon saslušanja pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici pušten je da se brani sa slobode.

Istovremeno, u akciji SDT-a uhapšen je i komandir u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica Dalibor Živković. On je, prema sumnjama SDT-a, u odvojenom slučaju, vratio pištolj drugom kolegi, koji se, makar prema podacima dostupnim javnosti, ne dovodi u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama. I Živković je pred tužilaštvom negirao krivicu, pojašnjavajući da čak nije ni postojala mogućnost da on donosi odluku da licu koje je pretresala Interventna jedinica, o kome god da je riječ, bude vraćen pištolj. Takve odluke, bio je izričit, nijesu u njegovoj nadležnosti.

I Živković je nakon saslušanja zadržan od strane tužilaštva, ali je pušten poslije iskaza pred sudijom za istragu. Sudija je utvrdio da nema osnova da osumnjičeni budu pritvoreni, pa je obojici izrekao mjeru zabrane sastajanja sa određenim licima.

Crnogorska policija traga za Milovićem koji se sumnjiči da je dio kriminalne grupe koju je, prema sumnjama SDT-a, formirao navodni vođa „kavačkog klana“ Radoje Zvicer.

Osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja

Osumnjičene Kneževića i Živkovića istražitelji ne povezuju sa organizovanim kriminalnim grupama.

– Specijalno policijsko odjeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišilo slobode policijske službenike D.K. i D.Ž, zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja i sprovelo ih državnom tužiocu radi saslušanja u svojstvu osumnjičenih – saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva nakon hapšenja Kneževića i Živkovića.

Izvor: Dan

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA