Jesu li cigarete spaljene ili su završile na nikšićkom crnom tržištu?

Na crnom tržištu u Nišiću pojavile su se cigarete slične onima koje je država zaplijenila u Luci Bar u septembru prošle godine. O tome svjedoče fotografije do kojih je došao Portal RTCG a prema riječima više građana, cigarete marke „lamer“ moguće je naći na crnom tržištu po cijeni 1, 6 eura po paklici. Da li su to iste cigarete koje su trebale da budu spaljene prošle godine u Nikšiću, nije poznato.

Više detalja o ovom događaju nije bilo moguće saznati od policije i nadležne inspekcije, jer na pitanja koja smo im tim povodom poslali za sada nijesu odgovorili. 

U vremenu kada je te cigarete trebalo uništiti, na čelu UPC bio je Rade Milošević. Njegov advokat Vladan Bojić, za Portal RTCG kaže da Milošević nema nikakve veze sa cigaretama koje se mogu naći u ilegalnoj prodaji, te da je svako pominjanje njegovog imena zlonamjerno i tendenciozno.

„Moj klijent nije saslušavan povodom ovoga, niti ima bilo kakvih informacija o čemu se radi. Koliko je meni poznato, to su cigarete koje se godinama mogu naći u prodaji u zemljii regionu,  i nema nikakvog osnova pominjati ime mog klijenta. Radi se krajnje zlonamjernim i tendecioznim insinuacijama. Meni sve ovo djeluje i kao neko politikanstvo, imajući u vidu krajnje osjetljiv politički trenutak. Apelujem na javnost da se držimo činjenica i provjerenih informacija“, kazao nam je Bojić. 

Sporne cigarete je u Bar navodno poslala kompanija iz Libije, a trebalo je da završe u Srbiji. Carina je zaplijenila cigarete 7. septembra 2022. godine, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović prisustvovao je otvaranju kontejnera u kome su se nalazile u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Portal RTCG utvrdio je tada da su u Baru zaplijenjene cigarete marke Super Grand Nano silver, Lamer, te Dolce. Ni na jednoj kutiji nema nikakvih oznaka, sem na kutiji cigareta Dolce gdje se kao proizvođač navodi kompanija N.E.T. Co.United S.A.

Ono što se može vidjeti jeste da je u pitanju kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, koja je ranije u nekim registrima upisala brend Dolce kao svoje vlasništvo.

Abazović je kazao tada da zaplijenjene cigarete na crnom tržištu vrijede preko tri miliona eura. Poručio je da je šverc cigareta u Crnoj Gori klinički mrtav i da je ovo pokušaj da se nanese šteta Vladi. 

On je objasnio da se papirima prave mahinacije u Luci Bar da brodovi odlaze i dolaze, a ustvari se cigarete zadržavaju i šalju dalje u zemlje Balkana i Evrope.

Tadašnji direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević naveo je da se stiču uslovi da se cigarete unište, ali je on i sam kasnije uhapšen pod optužbom za šverc cigareta. Proveo je neko vrijeme u zatvoru ali još nije podignuta optužnica protiv njega. 

EU i SAD već decenijama upozoravaju na šverc cigareta u Crnoj Gori, a u posljednje vrijeme pojačan je nadzor u Luci Bar. 

foto:privatna arhiva/screenshot/ RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA