Iz Crne Gore organizovao šverc droge u Švedskoj

Švedski državljanin V. M. (1986) iz Crne Gore je koordinirao velikim operacijama krijumčarenja droge u Švedskoj, saopštile su policijske agencije. Švedska policija je zajedno sa kolegama u Crnoj Gori, i Srbiji, kao i Eurodžastom i Interpolom, uhapsila poznatog švedskog kriminalaca zbog sumnje, između ostalog, za velike operacije trgovine drogom, prenosi RTCG.

MUP Srbije saopštio je juče da su švedskog državljanina V. M. (1986) uhapsili pripadnici Uprave za tehniku, Službe za primjenu posebnih dokaznih radnji i Odsjeka za ciljane potrage, u organizaciji Eurodžasta. Sve je urađeno i u saradnji sa službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštvom za organizovani kriminal, saopštio je MUP Srbije.

Prema saopštenju švedske policije, s druge strane, uhapšeni je jedan od ljudi protiv kojih švedska policija odavno vodi istragu, a čije je hapšenje ocijenjeno kao prioritet.

„Međunarodna saradnja policijskih agencija na njegovom lociranju i hapšenju počela je prije nekoliko mjeseci“, naglasili su u saopštenju.

„U vezi sa hapšenjem u Srbiji, zaplijenjeno je mnogo dokaza i sprovedeni su istražni napori i u Srbiji i u Crnoj Gori. On je osumnjičen da je kontrolisao obiman šverc droge u Švedskoj iz Srbije i Crne Gore, ali i da je bio umiješan u trgovinu oružjem i eksplozivnim materijama. Nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa sada uhapšenim muškarcem već su u pritvoru u Švedskoj, a mnogi su i osuđeni za zločine koji se mogu dovesti u vezu sa njim. Pokrenut je proces za njegovo izručenje Švedskoj“, navela je švedska policija u saopštenju.

„Imamo mogućnost da im uđemo u trag i staramo se da ih uhapsimo, čak i ako svoje zločine počine iz drugih zemalja. Imamo dobru saradnju sa državnim tužilaštvom, stranim policijskim organima, a u ovom slučaju i Eurodžastom i Interpolom“, naveli su iz švedske policije.

Švedska policija u ovom trenutku neće davati više informacija o slučaju, pojasnili su.

Crnogorska policija povodom ove akcije dosad se nije zvanično oglašavala, a identitet uhapšenog švedskog državljanina još nije saopšten.

Foto: Uprava policije/Arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA