Istražuju ko u policiji i dalje šuruje s „kavčanima“ i „škaljarcima“

Komunikacija između bezbjednosnih službi Crne Gore i Srbije u poslednjih mjesec dana je intenzivirana, a meta zajedničkog djelovanja su takozvane „krtice“ u redovima policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), saznaje „Dan“ iz dobro obaviještenih izvora. Prema navodima izvora Dana, razmjenom informacija i operativnih podataka pokušava se doći do takozvanih „prljavih policajaca“ koji i dalje dostavljaju povjerljive podatke pripadnicima dva najjača kriminalna klana na Balkanu, ali i šire. Riječ je, naravno, o „kavačkom“ i „škaljarskom“ klanu, u čijem ratu je dosad ubijeno preko 50 osoba. Bolje konekcije u policiji, ANB-u i BIA, kako objašnjava naš dobro obaviješteni sagovornik, definitivno imaju „kavčani“, čiji navodni vođa, Kotoranin Radoje Zvicer, i dalje uspijeva ne samo da izbjegne hapšenje, već i da vodi poslove sa ko zna koje svjetske destinacije.

– Da bi se poslovi neometano odvijali, potrebne su, podrazumijeva se, pravoremene informacije iz policije, zbog čega se ta mreža uvijek dodatno širi i osvježava novim kadrovima – ističe sagovornik Dana.

Uprkos činjenici da je njihov navodni vođa Jovan Vukotić ubijen prošle godine u Istanbulu, i „škaljarci“ su se, kako saznaje Dan, dosta brzo konsolidovali i nastavili s poslovima i planovima za osvetu. I njima su, naravno, neophodne veze u policiji, a nedavno se javnost iz skaj prepiske uhapšenog bivšeg tajnog agenta Petra Lazovića mogla uvjeriti da su neki policajci uspješno sjedjeli „na dvije stolice“, tj. radili su i za „konkurenciju“. Barem je tako Lazović, sudeći prema skaj prepisci, govorio Pljevljaku Darku Šariću o nekim kolegama u čiju je lojalnost sumnjao.

Iako je u poslednjoj godini uhapšen veliki broj pripadnika policije, naročito u Crnoj Gori, koji se sumnjiče za saradnju sa „kavčanima“, čini se da bezbjednosne službe i dalje nisu očišćene od „krtica“. Prema saznanjima tog lista, došlo se do operativnih podataka da službene informacije i dalje cure prema kriminalnim klanovima. Navodno su i neke policijske akcije propale upravo zbog toga što su „mete“ na vrijeme obaviještene o planovima istražitelja.

Policajac Ljubo Milović, koji je, prema sumnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), bio jedan od ključnih Zvicerovih saradnika u Upravi policije Crne Gore, i dalje je u bjekstvu, ali se ne isključuje mogućnost da preko nekih kanala i dalje uspijeva da dobije informacije od svojih nekadašnjih saradnika koji su zasad izbjegli ruku pravde. Čak i da nije tako, u službi i dalje postoje oni koji su u prethodnom periodu bili dio mreže koju je Milović, kako tvrde iz SDT-a, formirao u policiji i koji, kako se sumnja, dostavljaju povjerljive podatke onima koje bi trebalo krivično da gone.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer, jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

– U cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije, da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredio da se liše života i da o tome obavještavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije – piše u spisima tužilaštva.

Predmet u kom je Lazović uhapšen ponovo je formiran početkom maja prošle godine po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. Četiri mjeseca ranije, specijalni tužilac Saša Čađenović, analizirajući iste dokaze, ocijenio je da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Čađenović je u decembru prošle godine uhapšen zbog sumnje da je sarađivao sa „kavačkim klanom“ i trenutno je u pritvoru.

Zbog sumnje da je postao pripadnik kriminalne organizacije, u martu ove godine uhapšen je i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala, Dejan Knežević. I njemu su lisice na ruke stavljene po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako je tada saopšteno, akcija u kojoj su uhapšeni Knežević i više bivših i aktivnih pripadnika policije sprovedena je na osnovu višemjesečnog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – Europola.

Kneževićevo hapšenje zapravo je bilo nastavak operacije u kojoj su prethodno lišeni slobode bivši i aktivni službenici crnogorske policije Goran Stojanović, Milan Popović, Vladimir Bajčeta, Mileta Ojdanić, kao i Tihomir Adžić.

Šef SPO Predrag Šuković saopštio je tada da je to tek početak akcije.

– Krivičnom prijavom obuhvaćeno je 17 lica, a od toga su velika većina policijski službenici – bivši i sadašnji, za koje smo mi nedvosmisleno utvrdili da su izvršioci raznih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala – rekao je Šuković u martu, nakon vanredne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

On je objasnio i za šta se sumnjiči sedamnaestočlana ekipa.

– Riječ je o tri tone kokaina, odnosno više transporta te droge iz Južne Amerike koji se vezuju za ova procesuirana lica. Akcija se nastavlja. I narednih dana ćemo nastaviti sa aktivnostima. Velika većina osumnjičenih su policajci – kazao je tada Šuković i dodao da tragaju za jednim brojem visokopozicioniranih službenika Uprave policije, ne precizirajući o kome je riječ.

Čađenović gonio Medojevića, pa poslije i sam uhapšen

Policijski funkcioner Dalibor Medojević uhapšen je u martu proše godine po nalogu tadašnjeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Medojević je sumnjičen za saradnju sa „škaljarskim klanom“, a da ironija bude veća, tužilac po čijem je nalogu uhapšen je krajem iste godine „pao“ zbog sumnje da je radio za rivalski „kavački klan“.

Medojević je početkom prošle godine smijenjen sa pozicije načelnika Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Hapšenje Medojevića, kako je tada saopšteno, bilo je dio šire policijske operacije usmjerene ka otkrivanju službenika i funkcionera policije koji su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama.

U Srbiji „pali“ pripadnici MUP-a i službenica BIA

U Srbiji je u martu ove godine podignuta optužnica protiv kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina, a u toj grupi su i dvojica pripadnika MUP-a Srbije i jedna službenica BIA. Njima je, prema sumnjama tužilaštva, šef bio Ljubo Milović. Pripadnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Daniel Jovanović, njegova supruga Dušica Jovanović, koja radi u BIA, i bivši policajac Milivoj Kišić uhapšeni su u akciji srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal u avgustu prošle godine. Osumnjičeni su da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike krijumčarila kokain u Evropsku uniju, a zatim novac zarađen prodajom kokaina svojim vozilima i kamionima jedne prevozničke firme iz Aranđelovca iz Holandije prebacivala u Srbiju i Crnu Goru. Uhapšeni supružnici osumnjičeni su i da su iz baza MUP i BIA uzimali tajne policijske podatke, a zatim ih prenosili ostalim članovima te kriminalne grupe.

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA