Istraga povodom planiranja ubistva Vukotića: Ukinut pritvor zatvorskom službeniku

Viši sud Crne Gore ukinuo je pritvor zatvorskom službeniku Vladanu Lučiću, saznaje portal Dan. Ustavni sud Crne Gore, prije ove odluke,  uvažio je žalbu na pritvor koju je uložio advokat Stefan Jovanović.

Podsjećamo, Lučić je obuhvaćen istragom protiv grupe koja je osumnjičena da je  planirala likvidaciju vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića dok se nalazio u spuškom Istražnom zatvoru.

-Mom branjeniku, Vladanu Lučiću, rješenjem Višeg suda u Podgorici ukinut je pritvor i isti će se u daljem toku postupka braniti sa slobode. Navedena odluka je značajna ne samo iz razloga sto ce se okrivljeni Vladan Lučić braniti sa slobode u konkretnoj krivično- pravnoj stvari, već zato što pomenuta odluka Višeg suda u Podgorici, prati odluku Ustavnog suda Crne Gore U- III 359/23 od 19.05.2033. godine, te odluku Apelacionog suda Crne Gore Kvsž. br 168/23 od 09.06.2023. godine, a kojim odlukama je utvrđeno da okolnosti kao što su težina krivičnog djela, zaprijećena kazna, te nedostupnost saokrivljenog nadležnim državnim organima, same za sebe, ne mogu predstavljati okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog, što dalje znači da se samo po tim osnovima- okolnostima okrivljenim licima ne može odrediti ili pak produžavati pritvor- kazao je u izjavi za portal Dan advokat Stefan Jovanović.

Specijalno tužilaštvo je za pripadnike ove grupe pored Lučića označilo Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Stefana Kraljevića,Danila Bakića, Radovana Mujovića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Zvicer i Vujotić, pripadnici kavačkog klana, sumnjiče se za krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Oni se takođe sumnjiče da su ovu grupu formirali uz pomoć Lučića.

Zadatak Lućića je navodno, prema sumnji SDT-a, bio pružanje logističke podrške prilikom izvršenja krivičnog djela.

Izvor: DAN

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA