I državni prvak obučavao kavčane?

Državni prvak u padobranstvu Saša Dragojević dio je ekipe koja je tokom 2020. godine planirala ubistvo dvojice pripadnika organizovane kriminalne grupe – Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića, tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pišu Vijesti.

Taj službenik podgoričke javne administracije, uhapšen je juče sa još dvije osobe pod sumnjom da je dio višečlane mafijaške organizacije kojom je rukovodio vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

Dragojević je dio podgoričke Službe zaštite i spasavanja i instruktor je za upravljanje dronovima.

U već potvrđenoj optužnici navodi se da je dio Zvicerove ekipe obučavan kako da dronovima prenese eksplozivne naprave i fizički likvidira pripadnike škaljarskog klana.

“Vijestima” nije potvrđeno da li se Dragojeviću na teret stavlja da je kavčane obučavao da pilotiraju dronovima.

U tužilačkom aktu piše da je Filip Knežević prošao taj kurs: “Da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije… da… zajedno sa, za sada, nepoznatim pripadnikom kriminalne organizacije, koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa šifrom… uvježbava upravljanje dronovima, kako bi se potom na njima postavila eksplozivna sredstva – bombe i kako bi iste koristio kao sredstvo za lišenje života lica od interesa za kriminalnu organizaciju, za vrijeme dok se ista nalaze u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, kao i da vrši druge radnje koje su mu određene od strane organizatora kriminalne organizacije”, stoji u optužnici.

Portparol i tužilac SDT-a Vukas Radonjić saopštio je juče da su, osim Dragojevića, kao dio iste grupe uhapšeni i Boris Pejović i Borko Bešović. Krivična prijava podnijeta je i protiv Zvicerovog rođaka Radoja Živkovića zvanog Žuti.

Njima je nakon saslušanja u tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata.

Dragojeviću, Pejoviću i Bešoviću lisice na ruke stavili su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), u akciji realizovanoj nakon analize Skaj komunikacije, pretresa štek-stanova i garaža kavčana u Podgorici.

“Specijalno policijsko odjeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, danas lišilo slobode B. B.B. P. i S. D., i protiv njih, ali i protiv R. Ž., koji je u bjekstvu, podnijelo krivičnu prijavu za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, koja je imala za cilj lišenje života oštećenih J. V., za vrijeme boravka u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, i J. J., dok je boravio u Kotoru, u zgradi koju su zvali ‘Pentagon’, u 2020. godini”, saopštio je Radonjić.

Tužilac objašnjava da je policija prethodnih dana, u istrazi ubistva Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića, nakon analize materijala s kriptovane Skaj aplikacije, pretresla štek-garaže i kuće kriminalne organizacije kavačkog klana u Podgorici.

“I pronašla veliku količinu municije razlicitih kalibara, opremu za osmatranje, daljinske upravljače za aktiviranje eksploziva, eksplozivne naprave od TNT-a, više pari rukavica, motocikala, teretno vozilo i dva putnička vozila, mikrofon radio-veze, karabin, pušku s optičkim nišanom, dva puškomitraljeza, puške nepoznatih marki, stalke za puške, opremu za sječenje vozila”, naveo je Radonjić.

Hodžić i Spahić ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u danilovgradskom naselju Stanjevića rupa. Istražitelji nikada nijesu pronašli njihova tijela.

Hodžić je slovio za vojnika škaljarskog klana, a Spahić nije imao krivični dosije i nije bio povezan s kriminalnim grupama.

SDT je podigao optužnicu protiv Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnih Vukotića i Jovanovića.

Članovima te grupe označili su i Dragana KneževićaGorana VukčevićaIgora TerzićaDanila BakićaStevana KraljevićaRadovana Mujovića, Vladana LučićaFilipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima plan im je bio da Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Članovi kriminalne grupe, piše, osmatrali su Vukotića i sobu u kojoj je – sakriveni vegetacijom u odvodni kanal za vodu, čekajući da se pojavi na prozor, nakon čega su planirali da pucaju u njega iz puške s optičkim nišanom. Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić.

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Vukčević, Terzić i još jedan za sada nepoznati član kriminalne grupe.

Jovanovića su, prvobitno, planirali da ubiju na sedmodnevnom, odnosno četrdesetodnevnom pomenu pokojnom, jednom od vođa škaljaraca Igoru Dedoviću, ali se od toga odustalo…

Potom su, dodaje se, u aprilu i maju 2020. saznali da se meta ponovo nalazi u Kotoru… Zvicer i Vujotić zahtijevali su da se Jovanović likvidira snajperskom puškom, pa je prvi, piše u optužnici, 13. maja 2020, na Skaj aplikaciji poslao poruke:

“Štekove dobre naći, pa na motor.”

Vukotić je ubijen 8. septembra 2022. u Istanbulu, dok je Jovanović nestao početkom novembra 2020.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA