Hrvatska istraga o švercu tone kokaina dovela do Zvicera

Istražitelji sumnjaju da je Vlado Brkić iz Hrvatske sa zasad nepoznatim osobama nadimka i kodnih imena „Messi“ i „No name/Bambi“ i „Master Yoda“ dogovorio preuzimanje velikih količina kokaina na tačno određenim lokacijama obale Kolumbije. To se navodi u rješenju USKOK-a o o pokretanju istrage, piše „Jutarnji list“. Navodi se da je u vezu sa ovom grupom doveden i Radoje Zvicer, vođa crnogorskog „kavačkog klana“.

Kako se ističe, Vlado Brkić, 56-godišnji nezaposleni mašinski tehničar s posljednjom adresom na splitskom Žnjanu u dokumentima je hrvatske policije. No, policija ga u oktobru ove godine na toj adresi nije zatekla. Za Brkićem je raspisana potjernica, ali do danas nije prešao hrvatsku granicu, piše Jutarnji list.

Brkićevog prijatelja Nenada Petraka turska policija uhapsila je prije desetak dana u Istanbulu, a sumnjiče ga, zajedno s Brkićem, za navodno učestvovanje u međunarodnom narkokartelu koji je gotovo tonu kokaina prebacio iz Južne Amerike u Evropu. Riječ je o količini koja na ilegalnom tržištu, prema rješenju o istrazi, vrijedi najmanje 34,3 miliona eura.

Petrak je pronađen i uhapšen, nakon što su u oktobru uhapsili 21 njegovog saradnika, a gdje je Brkić, još se ne zna. Inače, „Jutarnji list“ je 26. novembra objavio članak pod naslovom „Istanbulska veza balkanskog kartela“ s, među ostalim, Brkićevom fotografijom na naslovnici. 

Premda se organizovanje pošiljke stavlja na teret Petraku, iz podataka koje je policija prikupila može se zaključiti da je Petrak preuzimanje kokaina dogovorio upravo navodno preko Brkića.

„Kao što je poznato, istražitelji su prikupili glavne dokaze za ovu akciju rekonstruišući razgovore koji su prije dvije godine vođeni preko kriptovane aplikacije SkyECC. Tako su uz ostalo zaključili da je pin ESJTJ5 bio Brkićev te da je s njim komunicirao Petrak, poslavši mu glasovne poruke“, piše list.

„Ovo je sada prvi termin za primopredaju i Crnogorci su teški u dogovorima, pa se svi moramo držati plana“, poručio je Petrak svom sagovorniku pod pinom ESJTJ5, za koji istražitelji sumnjaju da je Brkićev.

Sumnjaju i da se izraz „Crnogorci“ odnosio na pripadnike ozloglašenog crnogorskog kavačkog klana, poznatoga po nizu likvidacija širom svijeta, navodi list. 

„Policija i USKOK, naime, rekonstruisali su i razgovore koje je Miroslav Starčević zvani Đeneral, jedan od pripadnika klana koji je u maju ove godine uhapšen u Srbiji, vodio na SKY s nepoznatom osobom pod šifrom DD i u kojem pominju da je „momak iz Splita preko Barce dao jedrilicu Žutom“. Istražitelji sumnjaju da je „momak iz Splita“ Brkić, a Žuti, pak, šef kavačkoga klana Radoje Zvicer kojega godinama neuspješno traži Interpol“, navedeno je u tekstu „Jutarnjeg lista“.

Foto: detective-info.com.ua

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents