Gusinjanin deset mjeseci od zločina izmiče pravdi

Studentiknja Ivana Krivokapić (26), koja je živjela u iznajmljenom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, pronađena je mrtva prije tačno deset meseci, kada su braća došla pred njena vrata jer se nije javljala na telefon. Tek nakon dvije nedelje ustanovljeno je da je djevojka ubijena, a osumnjičeni je već uveliko bio u bjekstvu. Jetmir Gočaj (24) iz Crne Gore, njen partner koji se sumnjiči da ju je zadavio, do danas nije uhapšen.

Slučaj Ivane Krivokapić i deset mjeseci nakon što se dogodio, piše „Blic“ budi jezu budući da je ubica bez mnogo truda pobjegao. Od zločina niko ne zna gdje se Jetmir krije, a za njim je raspisana potjernica.

Ivana se danima nije javljala na telefon, kada su zabrinuta braća odlučila da odu do njenog stana na Zvezdari 24. decembra prošle godine. Morali su da razvale vrata stana.

Devojka je zatečena otkopčanih pantalona i podignute bluze sa vidljivim modricama po vratu. Kasnije se ispostavilo da je imala povrede i na prstima šake, što ukazuje da se borila sa svojim ubicom.

Ipak, u tom trenutku nije bilo zvanično potvrđeno da je riječ o ubistvu, već se radilo o sumnjivoj smrti. U stanu nije bilo tragova premetačine, te se naizgled nije moglo odmah posumnjati na težak zločin. Tog 30. decembra prošle godine Više javno tužilaštvo je saopštilo rezultate obdukcije sa toksikologijom, koji su potvrdili da je studentkinja ubijena. Ipak, tada je saopšteno da je osumnjičeni NN lice.

„Sumnja se da je, za sada nepoznato lice Ivanu Krivokapić lišilo života tako što ju je ugušilo davljenjem. Policija intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i traga za počiniocem“, saopšteno je tada.

Ipak, jedna osoba je u trenucima nakon ubistva Ivane posebno ubirala pažnju javnosti i isticala se. Jetmir Gočaj je aktivno na društvenim mrežama objavljivao fotografije sa ubijenom studentkinjom, uz srceparajuće poruke opraštanja. Gočaj je cijelo vrijeme glumio da je tužan, kao i da pati, sve dok policija nije rasvijetlila slučaj.

Nakon 20 dana od ubistva, utvrđeno je da za Ivanino ubistvo osumnjičen Jetmir Gočaj (24). To je zvanično i saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu 13. januara

„U pitanju je državljanin Crne Gore Jetmir G. (24). Nakon što je policija dostavila krivičnu prijavu uz dokazni materijal, Više javno tužilaštvo u Beogradu donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Jetmira G. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ‘teško ubistvo iz niskih pobuda’ (ljubomore), za koje je zaprijećena kazna od najmanje deset godina ili doživotni zatvor“, naveli su iz Tužilaštva.

Kako su naveli, sumnja se da je Jetmir, 23. decembra 2022. godine između 00:37 i 5:30 časova lišio života Ivanu, sa kojom je bio u emotivnoj vezi. On je došao do Ivaninog stana na Zvezdari gdje je boravio od 11. decembra 2022. godine i ušao sa njom u verbalnu raspravu. Onda je krenuo da joj rukama steže usta i nos dok nije izdahnula, pa je zaključao stan i ključ ponio sa sobom. Sumnja se da je istog dana autobusom napustio teritoriju Srbije.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se Jetmiru odredi pritvor, kao i da se raspiše potjernica. Međunarodna potjernica za Jetmirom je raspisana nakon tri dana od saopštenja da je osumnjičeni upravo on. Ipak, kako je Jetmir već prvog dana napustio državu, a imao je više od 20 dana da osmisli plan bjekstva, on do danas uspješno izmiče nadležnim organima.

Kako su pisali crnogorski mediji, policijski službenici nisu zatekli Jetmira na njegovoj adresi u Crnoj Gori.

Gočaj je planinarski vodič iz sela Vusanje kod Gusinja, a Ivanu je upoznao upravo na jednoj od planinarskih tura. Kako je on rodom iz Albanije, a dobro poznaje i planine, postojalo je više teorija gdje bi mogao da se krije.

Njegovi poznanici iz Crne Gore su otkrili da ima i rođake u inostranstvu, te postoje brojne opcije gdje bi mogao da se krije. Ono što je sigurno – on je u tome uspješan, jer i nakon deset mjeseci od ubistva osumnjičeni nije uhapšen.

Foto: Uprava policije

NIKŠIĆ PROGNOZA