„Europol predlagao da Lazović i Milović budu prioritet broj jedan policiji“

Viši sud u Podgorici potvrdio je dio optužnice protiv grupe vođe kriminalnog kavačkog klana Radoja Zvicera, u kojoj su i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović i policajac Ljubo Milović, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta i teško ubistvo Milana Ljepoje, saopšteno je danas iz Višeg suda.

Krivično vijeće Višeg suda potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva od 30. decembra 2022. godine, kojom se Radoju Zviceru stavljaju na teret stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, pranje novca, produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, kao i više krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, većina u saizvršilaštvu.

Okrivljenom Ljubu Miloviću se, naveli su i suda, stavlja na teret izvršenje krivičnih djela – stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i produženo krivično djelo krijumčarenje.

“Na teret okrivljenom Petru Lazoviću stavlja se stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i produžena krivična djela zloupotreba službenog položaja, krijumčarenje i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

Radoje Živković i Nikola Spasojević se terete za stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Okrivljenima S.K. (Slobodan Kašćelan, prim.a), M.V. (Milan Vujotić, prim.a) i D.R. (Duško Roganović, prim.a) stavljaju se na teret stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Osim ta dva krivična djela, okrivljenom R.M. (Radovan Mujović, prim.a) stavlja se na teret i pranje novca”, naveli su iz suda.

Radovanu Pantoviću se potvrđenom optužnicom stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a Nikši Peroviću stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Odbačene optužbe za pokušaj ubistva Jovana Vukotića

Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda odbacilo je optužbe Specijalnog državnog tužilaštva protiv Zvicera, Milana Vujotića i Slobodana Kašćelana da su, kao saizvršioci, planirali ubistvo vođe suprotstavljenog kriminalnog škaljarskog klana Jovana Vukotića,

“Vijeće je utvrdilo da nema mjesta optužbi protiv okrivljenih M.Lj, Ž.R. i M.R. zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i protiv okrivljenog L.P. zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija jer u odnosu na navedeno djelo nema dovoljno dokaza, pa je u ovom dijelu, protiv njih postupak obustavljen”, naveli su iz Višeg suda.

Lazović u pritvoru od 18. jula prošle godine

Petar Lazović je uhapšen 18. jula prošle godine u Podgorici po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja. Od tada se nalazi u spuškom pritvor. Nakon Lazovića, uhapšeni su i Pantović i Perović, koji su, takođe, i dalje u pritvoru.

Istog dana kada je Lazović uhapšen, izdat je i nalog za hapšenje njegovog kolege, policajca Ljuba Milovića. Međutim, on je i u bjekstvu.

Ključni zaključci Europola

Libertas je u maju prošle godine objavio dokumenta Agencije Evropske Unije za sprovođenje zakona, Europol, u kojima, između ostalog, piše da su službenici policije, Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32), “članovi kriminalnog klana Kavač, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju”.

“Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni su zaključci navedeni u dokumentu Europola, u koji je Libertas imao uvid.

Izvor, foto: Libertas

NIKŠIĆ PROGNOZA