Dragan Kovačević napustio Istražni zatvor

Bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević napustio je juče u 15 časova Istražni zatvor u Spužu gdje je proveo 19 mjeseci zbog optužbi za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni morskog dobra, potvrđeno je Pobjedi iz Višeg suda.

Kovačeviću je pritvor ukinut pošto je sud prihvatio treće ponuđeno jemstvo od 591.615 eura koje je porodica ovog optuženog ponudila kako bi se branio sa slobode.

Rješenjem Višeg suda određeno je da će se jemstvo ukinuti i Kovačević ponovo staviti u pritvor, ako na uredan poziv ne dođe, a izostanak ne opravda, ili ako se protiv njega, nakon što je ostavljen na slobodi, pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor, a ukoliko optuženi pobjegne, rješenjem će se odrediti a se vrijednost data kao jemstvo unese u poseban razdjel budžeta za rad sudova.

Prvostepenim rješenjem optuženom Kovačeviću izrečene su tri mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta, obaveza povremenog javljanja Upravi policije-rukovodiocu Specijalnog policijskog odjeljenja svakog prvog u mjesecu i privremeno oduzimanje putne iprave-pasoša, koje mogu trajati dok postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude.

Kovačeviću je krajem oktobra 2022. godine određen pritvor, nakon što se iznenada pojavio na zakazanom početku suđenja. Prije pojavljivanja u sudnici Višeg suda državni organi su potraživali Kovačevića koji je od februara 2021. godine do tog trenutka za pravosudne organe bio u bjekstvu. Ispostavilo se da je Kovačević cijelo vrijeme bio u Crnoj Gori, ali na selu, izbjegavajući da čita i sluša medije zbog čega, kako je ustvrdio, ,,nije znao da ga traže“.

On je uhapšen 23. decembra 2020. godine kada je SDT okončalo izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Nakon hapšenja Kovačević je 24. februara naredne godine, propustom tužilaštva da traži produženje pritvora, pušten na slobodu, nakon čega je nestao. U julu prošle godine naloženo je da se za njim raspiše i potjernica.

Kovačević je 30. decembra 2022. godine pred sudom negirao da je formirao kriminalnu organizaciju preko čijih pripadnika je zloupotrebljavao položaj u državnim organima i prisvajao vrijedne parcele ,,na pjeni od mora“. On je ustvrdio da je, suprotno optužbama Specijalnog tužilaštva, cijeli radni vijek radio na tome da zaštiti državnu imovinu.

– Odbacujem sve tačke optužnice. Kroz svoj rad borio sam se protiv protivpravnog zauzimanja zemljišta u državnoj svojini. U životu nijesam formirao kriminalnu organizaciju, a 2011. godine nijesam imao ni volju ni želju da formiram bilo kakvu kriminalnu organizaciju – ustvrdio je Kovačević.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva Kovačević i pripadnici njegove grupe se terete za zloupotrebu službenog položaja, iznudu, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Foto: Mara Babović/Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA